Το ασβέστιο είναι ένα χημικό στοιχείο (Ca) με ατομικό αριθμό (20). Αποτελεί το 1,5% του σωματικού βάρους, (1160 γραμμάρια) και είναι το μέταλλο που εμπλέκεται στο μεγαλύτερο αριθμό ζωτικών λειτουργιών. Το σώμα του κάθε ανθρώπου χρειάζεται ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Είναι το βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών και αποθηκεύεται στα μέρη αυτά κατά 99% .

Η καρδιά, οι μύες και τα νεύρα  χρειάζονται επίσης ασβέστιο για την ορθή λειτουργία τους.

Τροφές πλούσιες σε Ασβέστιο Ca

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αφού είναι οι τροφές που διαθέτουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα Ca.

Μερικές από τις καλύτερες τροφικές πηγές ασβεστίου είναι:

 1. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί
 2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, μαρούλι, σπανάκι
 3. Σολομός και σαρδέλες
 4. Δημητριακά και χυμοί
 5. Φασόλια
 6. Ρεβίθια
 7. Μαύρο Ψωμί
 8. Σοκολάτα Γάλακτος
 9. Σουσάμι
 10. Αμύγδαλα

Εάν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, αναζητήστε άλλη πηγή διατροφικού ασβεστίου. Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι ενισχυτικά, αλλά η πρώτη πηγή ασβεστίου πρέπει να είναι η διατροφή σας.

Βέβαια η λήψη στοχευμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να ενισχύσει την ποσότητα ασβεστίου και να βοηθήσει σημαντικά τον οργανισμό, αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη κατά περίπου 300mg την ημέρα.

Κάποια από αυτά είναι:

 • Ανθρακικό Ca
 • Κιτρικό Ca 
 • Γαλακτικό Ca
 • Γλυκονικό Ca

Η χρήση σε φυσιολογικά επίπεδα (500mg) θεωρείται ασφαλής.

Φυσιολογικές τιμές Ασβεστίου

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για το ασβέστιο είναι:

ΚατηγορίαΑσβέστιο: (RDA)
0-6 μηνών200 mg/ημέρα
7-12 μηνών260 mg/ημέρα
1-3 χρόνια700 mg/ημέρα
4-8 ετών1.000 mg/ημέρα
9-18 ετών1.300 mg/ημέρα
19-50 ετών1.000 mg/ημέρα
51-70 ετών1.200 mg/ημέρα (γυναίκες) 1.000 mg/ημέρα (άνδρες)
70+ χρόνια1.200 mg/ημέρα

Οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν χρειάζονται επιπρόσθετη δόση ασβεστίου.

Οφέλη Ασβεστίου Ca

 1. Οστά
  Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή καθώς και για τη διατήρηση της μέγιστης οστικής μάζας. Διαφορετικά τα οστά γίνονται πιο λεπτά, εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα και σπασίματα
 2. Μυϊκή Σύσπαση
  Το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων αλληλοεπιδρώντας με το μαγνήσιο.
 3. Διατήρηση του βάρους
  Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες και τα παιδιά με χαμηλό ασβέστιο είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Συνεπώς συνίσταται μια ικανοποιητική δοσολογία για τη διατήρηση υγιούς βάρους.
 4. Ενδυνάμωση δοντιών
  Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών της γνάθου και των δοντιών.  Το ασβέστιο είναι μέρος του σμάλτου των δοντιών, το οποίο βοηθά στην προστασία των δοντιών  από βακτήρια και πέτρα που οδηγεί σε τερηδόνα και μειωμένη στοματική υγεία.
 5. Μεταφορά θρεπτικών συστατικών
  Τα αιμοφόρα αγγεία χρειάζονται ασβέστιο για να βοηθήσουν στη μεταφορά του αίματος και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
 6. Μείωση Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου (Premenstrual Syndrome – PMS)
  Υπάρχει σχέση μεταξύ της χαμηλής ποσότητας ασβεστίου και των αυξημένων συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας, της κόπωσης και του φουσκώματος. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων του PMS που παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή.
 7. Καρδιαγγειακό σύστημα
  Συμμετέχει στη διαδικασία συστολής και άντλησης αίματος σε όλο το σώμα. Επαρκείς ποσότητες βοηθούν τους καρδιακούς μυς, στη σύσπαση και τη χαλάρωση όπως και στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.
 8. Επίπεδα pH
  Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής όξινης και αλκαλικής ισορροπίας στο σώμα, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των όξινων ενώσεων.
 9. Νεφρά
  Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
 10. Δυσπεψία
  Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως αντιόξινο βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση της περιστασιακής καούρας και της δυσπεψίας.

Σημάδια ανεπάρκειας ασβεστίου Ca

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους.

Οι συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν:

 • Γενεσιολογία
 • Φάρμακα που αναστέλλουν την απορρόφηση
 • Διατροφική δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη)
 • Έλλειψη βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξασθενημένα οστά (ραχίτιδα) και καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και η επιληψία. Άλλα σημάδια ανεπάρκειας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα και χαλαρά δόντια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ασβέστιο είναι τόσο σημαντικό.

Υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου Ca

Η υπερεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Μολύνσεις ουροδόχου κύστης
 • Υπερασβεστιαιμία (περίσσια ασβεστίου στον οργανισμό)
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Αρρυθμίες
 • Άγχος και κατάθλιψη

Έρευνες

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ένωση, σε μελέτη που έγινε το 2010 διαπιστώθηκε πως η αγωγή με συμπληρώματα ασβεστίου για την οστεοπόρωση αύξησε σημαντικά την πιθανότητα εμφράγματος σε ποσοστό που ανήλθε στο 31%. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα συμπληρώματα ασβεστίου (χωρίς συγχορήγηση βιταμίνης D) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Γερμανίας, αφού παρατηρήθηκε πως όσοι έπαιρναν χάπια ασβεστίου τακτικά, υπήρχε 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Απορρόφηση Ασβεστίου & Βιταμίνης D

Η διασφάλιση της σωστής απορρόφησης ασβεστίου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αφού το ασβέστιο είναι το απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών αλλά η βιταμίνη D είναι εκείνη που βοηθά στην απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ακόμα κι αν υπάρχει μια υγιεινή, πλούσια σε ασβέστιο διατροφή, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί χωρίς τη βιταμίνη D.

 Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος.

 Συνδυασμός Ασβεστίου & Βιταμίνης D:

 Στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

 • Οστεοπόρωση
 • Συμπλήρωμα διατροφής

Ρωτήστε τον πάροχο υγείας σας εάν βρίσκεστε σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις και χρειάζεται να πάρετε ασβέστιο και βιταμίνη D:

 • νεφρική νόσος
 • καρδιακές παθήσεις
 • καρκίνος
 • υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας
 • προβλήματα κυκλοφορίας αίματος
 • διαταραχή παραθυρεοειδούς αδένα
 • κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού

Παρενέργειες του Συνδυασμού Ασβεστίου & Βιταμίνης D:

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 2. αδυναμία, υπνηλία, πονοκέφαλος
 3. ναυτία, εμετός
 4. ξηροστομία ή μεταλλική γεύση στο στόμα
 5. πόνος στους μύες ή στα οστά
 6. δυσκολία στην αναπνοή
 7. πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 8. απώλεια της όρεξης
 9. ασυνήθιστη απώλεια βάρους
 10. ψυχικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεση
 11. εξάνθημα
 12. φαγούρα

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για οποιοδήποτε θέμα υγείας αντιμετωπίζετε, καθώς και την ενημέρωση και καθοδήγησή σας, είναι ο εξειδικευμένος πάροχος υγείας σας, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάθε περίπτωση.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...