Η αναρρόφηση είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, η οποία πρέπει να γίνεται από έμπειρο προσωπικό. Η Νοσηλεία Τώρα αναλαμβάνει την αναρρόφηση τραχειοβρογχικών εκκρίσεων στο χώρο σας, με ειδικό μηχάνημα αναρρόφησης, που ακόμη και με διακοπή ρεύματος υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής της.
Αναρρόφηση τραχειοβρογχικών εκκρίσεων ονομάζεται η αναγκαία διαδικασία αναρρόφησης αυξημένων πτυέλων ή και σε πολλές περιπτώσεις τροφής, που συγκεντρώνονται στην περιοχή της τραχείας και του φάρρυγγα. Ο ειδικός καθετήρας εισέρχεται είτε από το στόμα, είτε από τη ρινική κοιλότητα, είτε σε περίπτωση τραχειοστομίας, από την είσοδο του τραχειοστομίου.
Ασθενείς με levin εμφανίζουν συχνότερα την ανάγκη για αναρρόφηση τραχειοβρογχικών εκκρίσεων λόγω χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση.
Η ορθή σίτιση του ασθενούς γίνεται σε καθιστή θέση (90 μοίρες) και στη συνέχεια να παραμένει σε αυτήν την θέση για τουλάχιστον 1 ώρα μετά, για την αποφυγή πιθανής εισρόφησης.
Ενδείξεις αναρρόφησης βρογχικών εκκρίσεων
- Συριγμός (βράσιμο) στην περιοχή του στήθους ή στον φάρυγγα.
- Πολλοί ηλικιωμένοι, πολλές φορές στον ύπνο τους κάνουν εμέτους, που έχουν ως αποτέλεσμα την εισρόφηση.
- Χαμηλός κορεσμός (χαμηλό οξυγόνο). Στην περίπτωση που εμμένει, ενδείκνυται να γίνεται λήψη αερίων αίματος για τυχόν πρόσθετες βλάβες.
- Λοίμωξη αναπνευστικού με παρουσία αυξημένων εκκρίσεων.
- Αδυναμία του ασθενή να αποβάλλει από μόνος του τις εκκρίσεις.
Σκοπός της αναρρόφησης είναι η αφαίρεση των εκκρίσεων και τυχόν υπολειμμάτων τροφής. Πολλές φορές είναι περισσότερο αποδοτική μετά τη χρήση μάσκας νεφελοποίησης (nebulizer).
Καλλιέργεια Πτυέλων
Στη Νοσηλεία Τώρα έχουμε τη δυνατότητα, παράλληλα με την αναρρόφηση, να γίνει λήψη καλλιέργειας πτυέλων, που συλλέγονται σε ειδική αποστειρωμένη πτυελοπαγίδα, ώστε να οριστεί η καταλληλότερη θεραπεία βάση του αντιβιογράμματος.
Όσο εμμένουν τα πτύελα στην τραχεία τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει ο ασθενής για λοίμωξη του αναπνευστικού. Όσο πιο σύντομα κάνουμε την αναρρόφηση και τη λήψη της καλλιέργειας πτυέλων, τόσο βοηθάμε τον ασθενή για την αποφυγή της.
Σε συνδυασμό με το κατάλληλο σχήμα αντιβίωσης και οξυγονοθεραπείας που θα προτείνει ο Πνευμονολόγος, η συχνότητα των αναρροφήσεων πιθανότατα να μειωθεί.
Σε περίπτωση ήδη αναγνωρισμένης λοίμωξης του αναπνευστικού μέσα στην ημέρα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία αναρροφήσεις.
Στην περίπτωση που έχετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, καλέστε μας άμεσα στο 2105710088 για Αθήνα και στο 2310262888 για Θεσσαλονίκη, να μας συμβουλευθείτε.