Παρεντερική Σίτιση Στο Σπίτι

Η Παρεντερική Σίτιση (Διατροφή) είναι μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία που παρέχει η Νοσηλεία Τώρα, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενδοφλεβίως στο σπίτι τους. Αυτή η μέθοδος σίτισης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου το πεπτικό σύστημα του ασθενούς πάσχει ή δεν λειτουργεί επαρκώς.

Τι είναι η παρεντερική διατροφή;

Η Παρεντερική Διατροφή είναι μια μέθοδος σίτισης που παρακάμπτει το πεπτικό σύστημα, χορηγώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενδοφλεβίως. Αυτό σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται απευθείας στο αίμα, παρακάμπτοντας την διαδικασία πέψης και απορρόφησης των τροφών. Η ενδοφλέβια σίτιση χρησιμοποιείται συνήθως όταν το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ανεπάρκειας.

Η παρεντερική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Η παρεντερική διατροφή μπορεί να γίνεται στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, με την κατάλληλη επίβλεψη και εκπαίδευση.

Τα οφέλη της παρεντερικής διατροφής είναι:

  • Παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όταν η συμβατική διατροφή δεν είναι εφικτή ή επαρκής.
  • Βοηθά στη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους και της μυϊκής μάζας.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως η υποτροφία, η αναιμία, η οστεοπόρωση, η λοίμωξη και η ελάττωση της ποιότητας ζωής.

Πως γίνεται η παρεντερική σίτιση;

Η παρεντερική σίτιση απαιτεί ένα ειδικό υγρό, που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Αυτό το υγρό προετοιμάζεται σε εργαστήριο και ελέγχεται για την ασφάλεια και την ποιότητά του. Το υγρό δίνεται στον ασθενή με μια αντλία, που ρυθμίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ροής. Η αντλία συνδέεται με ένα «σάκο», που περιέχει το υγρό και με ένα καθετήρα, που εισάγεται σε μια μεγάλη φλέβα του ασθενούς, συνήθως στο στήθος ή στο λαιμό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθετήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρεντερική σίτιση, ανάλογα με τη διάρκεια και τη φύση της θεραπείας. Δύο από τους πιο συνηθισμένους είναι οι καθετήρες Picc Line και Port-a-cath.

Picc line

Ο καθετήρας Picc Line είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας που τοποθετείται σε μια φλέβα του βραχίονα και φτάνει μέχρι την καρδιά. Έχει ένα ή περισσότερα άκρα που βγαίνουν από το δέρμα και συνδέονται με την αντλία. Μπορεί να μείνει στον ασθενή για αρκετές εβδομάδες ή μήνες και χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα και ξέπλυμα.

Ο καθετήρας Port-a-cath είναι ένας θάλαμος έγχυσης (port) από πλαστικό ή μέταλλο με ένα λάστιχο στην κορυφή, που συνδέεται με έναν σωλήνα που φτάνει στη φλέβα. Ο θάλαμος εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στο στήθος ή στον βραχίονα με μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί, το δέρμα αναισθητοποιείται με μια κρέμα και μια ειδική βελόνα εισχωρεί μέσα από το λάστιχο. Ο καθετήρας Port-a-cath μπορεί να μείνει στον ασθενή για όσο χρειάζεται η θεραπεία, ακόμα και για χρόνια, και δεν χρειάζεται καθημερινή φροντίδα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασθενών που χρησιμοποιούν παρεντερική διατροφή;

Παρεντερική διατροφή χρησιμοποιούν οι:

  • Ασθενείς με αδυναμία απορρόφησης της τροφής από το πεπτικό, λόγω καρκίνου, θεραπειών, συνδρόμου βραχέος εντέρου, ακτινικής εντερίτιδας, παρατεταμένου ειλεού ή άλλων παθήσεων του λεπτού εντέρου.
  • Ασθενείς με βαριά οξεία παγκρεατίτιδα, που προκαλεί έντονη φλεγμονή και οίδημα του παγκρέατος και των γύρω οργάνων.
  • Ασθενείς με υποθρεψία, όταν το πεπτικό σύστημα υπολειτουργεί ή δεν αναμένεται να λειτουργήσει για τουλάχιστον 5 μέρες.
  • Ασθενείς καταβεβλημένοι, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  • Ασθενείς με απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα ή χαμηλή απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών λόγω καρκίνου και θεραπειών.
  • Ασθενείς με νόσο Crohn, που προκαλεί φλεγμονή ή άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν την απορρόφηση ή την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.
  • Ασθενείς με ισχαιμική νόσο του εντέρου, που προκαλεί έλλειψη αίματος και οξυγόνου στο έντερο.
  • Ασθενείς με μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, λόγω χειρουργικών επεμβάσεων, νευρολογικών νόσων, ακτινικής εντερίτιδας και άλλων αιτιών.
  • Ασθενείς με μη διαχειρίσιμους έμετους και διάρροιες, στους οποίους είναι απαραίτητη η μη πρόσληψη τροφής μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.

Παρεντερική σίτιση σε ασθενείς με καρκίνο

Μια από τις συνέπειες του καρκίνου και των θεραπειών του είναι η δυσκολία ή η αδυναμία σίτισης με φυσιολογικό τρόπο, δηλαδή από το στόμα και τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Απόφραξη, στένωση ή φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα λόγω της ανάπτυξης του όγκου ή της χειρουργικής αφαίρεσής του
  • Χαμηλή απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών λόγω της καταστροφής του εντέρου από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία
  • Εμετοί, διάρροιες, έλκη, φλεγμονές ή άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν την πρόσληψη ή την απορρόφηση των τροφών
  • Ανορεξία, απώλεια της όρεξης, αποστροφή για την τροφή ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με τη νόσο ή τη θεραπεία

Αφού λοιπόν ο ασθενής δεν μπορεί να τραφεί με φυσιολογικό τρόπο, ή όταν η φυσιολογική σίτιση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, τότε η παρεντερική σίτιση χρησιμοποιείται ως εναλλακτική μέθοδος διατροφής.

Πώς Μπορούμε να Βοηθήσουμε;

Στη Νοσηλεία Τώρα διαθέτουμε μια εξειδικευμένη ομάδα νοσηλευτών που είναι έτοιμη να αναλάβει την παρεντερική διατροφή σας κατ’ οίκον, βάση του θεραπευτικού πλάνου που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός σας. Παρέχουμε εκπαίδευση και καθοδήγηση σχετικά με την παρεντερική διατροφή, ενώ είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα ή απορίες που μπορεί να προκύψουν. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 57 100 88 για την Αττική και στο 2310 262 888 για Θεσσαλονίκη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία και να κλείσετε το ραντεβού σας άμεσα.