Η Βιταμίνη C, ή όπως ονομάζεται διαφορετικά ασκορβικό οξύ, είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντική και απαραίτητη για την υγεία μας. Ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών, μαζί με 8 ακόμη του συμπλέγματος B. Οι βιταμίνες αυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά τις λαμβάνουμε μέσω των τροφών και απορροφούνται αμέσως μετά την είσοδό του σε αυτό.

Ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να παράγει βιταμίνη C, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που χρειαζόμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες, έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια στα 75mg για τις γυναίκες και στα 90mg για τους άνδρες. Άλλες κατηγορίες ανθρώπων, όπως έγκυες γυναίκες και καπνιστές, χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.

Ιδιότητες και οφέλη της Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και ενδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο μας βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες και λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα μας βοηθάει, μεταξύ άλλων στα:

Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και λοιμώξεων

Η βιταμίνη C, με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει γρηγορότερα λοιμώξεις, αλλά και να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωσή τους.

Βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου

Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να μετατρέψει σίδηρο που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό, σε απορροφήσιμη μορφή, οπότε ο οργανισμός λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Η βιταμίνη C φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να διατηρείται η υγεία της καρδιάς.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, για τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.

Η βιταμίνη C φαίνεται να έχει ακόμη περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό και να βοηθά ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αλλά η δράση της αυτής διερευνάται ακόμη.

Η πιο σοβαρή παρενέργεια της έλλειψης βιταμίνης C, είναι το σκορβούτο.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής, είναι μέσω των τροφών. Η βιταμίνη C εμπεριέχεται σε διάφορες τροφές, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Πορτοκάλι: Η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C. Ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού.
  • Ντομάτα: Βασικό συστατικό των περισσοτέρων γευμάτων της διατροφής μας, μεταξύ άλλων αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C.
  • Φράουλα: Η φράουλα είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών περιέχει και βιταμίνη C
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το υπερβολικό ψήσιμό του, μπορεί να μειώσει την ευεργετική του δράση.
  • Κουνουπίδι: Ένα ακόμη λαχανικό με πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει και βιταμίνη C.
  • Λεμόνι: Το λεμόνι, ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά της διατροφής μας, περιέχει κι εκείνο βιταμίνη C.
  • Πιπεριά: Οι πιπεριές όλων των χρωμάτων έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με την κίτρινη να περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα.
  • Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και μπορεί η κατανάλωση ενός την ημέρα να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών μας.
  • Πατάτα: Ίσως από τις λιγότερο γνωστές τροφές για την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, αλλά είναι από τα συστατικά που χρησιμοποιούμε συχνότερα στη διατροφή μας.

Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός και σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες που περιέχονται δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Αποκλειστικός υπεύθυνος για οποιοδήποτε θέμα υγείας είναι ο εξειδικευμένος πάροχος υγεία σας, ο οποίος θα κάνει την κατάλληλη διάγνωση και θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζεστε.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...