Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την υγεία ως: «μια κατάσταση συνολικής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας» και επισημαίνει πως το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κάνει την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα που χρειάζεται για να αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την υγεία του. Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε πως η σωστή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση είναι πυλώνες  για: επίτευξη της ευεξίας, φροντίδα της υγείας μας αλλά και πρόληψης διαφόρων ασθενειών. Συνεπώς αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό και πολυάσχολο πρόγραμμά μας είναι το περπάτημα!

Το περπάτημα δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή συνδρομή στο γυμναστήριο και, το καλύτερο από όλα, είναι εντελώς δωρεάν. Το τακτικό και μέτριας έντασης περπάτημα μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία. Δεν απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι οι καθημερινές βόλτες βελτιώνουν τη γενική υγεία και τη διάθεση. Το περπάτημα είναι η πιο υγιεινή και κατάλληλη άσκηση για να διατηρηθεί κάποιος σε φόρμα και να έχει έναν υγιή οργανισμό.

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί πως ελαττώνοντας την καθιστική ζωή υπάρχει μια μείωση 6% και 10% εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Επιπρόσθετα με καθημερινό 30λεπτο περπάτημα  παρατείνεται το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.

Ανάμεσα στα τεράστια οφέλη του τακτικού περπατήματος είναι τα κάτωθι:

Μείωση άγχους & Βελτίωση ψυχικής υγείας:

Πολλές φορές μετά από μια κουραστική και γεμάτη ένταση ημέρα μια βόλτα με τα πόδια είναι ότι πιο αποτελεσματικό, καθώς  χαλαρώνει, καθαρίζει το μυαλό, μειώνει το άγχος και θεραπεύει ακόμη και την αϋπνία , αφού το άτομο δεν καταναλώνει τόση ενέργεια με το περπάτημα. Μελέτες επίσης έχουν δείξει πως μειώνει την κατάθλιψη και την αρνητική διάθεση τονώνοντας ακόμη και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Ενεργοποίηση μεταβολισμού & καλύτερη λειτουργία κυκλοφοριακού – πεπτικού συστήματος:

Οι άνθρωποι που περπατάνε περισσότερο και έχουν μειωμένη καθιστική ζωή έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Με συχνό περπάτημα ενεργοποιείται καλύτερα ο μεταβολισμός και μειώνονται τα λιπίδια του σώματος. Επίσης διευκολύνει τη χώνεψη και ενισχύει την ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε  να αποτρέψετε την εμφάνιση κιρσών και να διατηρήσετε όλα τα όργανα του σώματός σας σε καλή κατάσταση.

Μείωση Βάρους & Αύξηση μυϊκής μάζας:

Μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης περιττών κιλών και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους. Οπωσδήποτε συντελεί στην καύση θερμίδων ανάλογα με  την απόσταση που έχει διανυθεί και την ένταση της άσκησης. Με συχνό περπάτημα μπορείτε να επιτύχετε μείωση λίπους και αύξηση μυϊκής μάζας χάνοντας παράλληλα το βάρος που θα θέλατε.

Αύξηση  προσδόκιμου ζωής:

Η τήρηση ενός σωστού και τακτικού προγράμματος περπατήματος έχει αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη υγεία του ατόμου.

Αύξηση αερόβιας φυσικής ικανότητας & ενδυνάμωση καρδιάς:

Βοηθώντας το σώμα με καθημερινό περπάτημα αυξάνεται η αερόβια  και η καρδιακή ικανότητα. Το περπάτημα ωφελεί στη μείωση εμφάνιση στεφανιαίας νόσου όπως και άλλων καρδιακών παθήσεων (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Μείωση της αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης:

Το τακτικό περπάτημα έχει συσχετιστεί με 7% μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.  Έχει διαπιστωθεί έπειτα από πλήθος ερευνών πως η βάδιση μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης. Έτσι το άτομο προστατεύει την υγεία του από καταστάσεις όπως υπέρταση και εμφράγματα.

Πρόληψη εμφάνισης Διαβήτη Τύπου ΙΙ:

Τα άτομα που δεν περπατάνε συχνά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη καθώς δε γίνεται καύση της ζάχαρης που έχει καταναλωθεί. Το καθημερινό και σύντομο περπάτημα θα βοηθήσει τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος & Πρόληψη Οστεοπόρωσης (πόνος σε αρθρώσεις):

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να κολλήσετε ένα κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμη και εάν κολλήσετε να έχετε πολύ ήπια συμπτώματα και να αναρρώσετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το περπάτημα θωρακίζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι ευεργετικό για τις αρθρώσεις μας, καθώς ενδυναμώνει και λιπαίνει τους μύες και προστατεύει από αρθρίτιδα και βλάβη σε γόνατα και γοφούς. Περπατώντας καθημερινά, αυξάνεται η οστική  πυκνότητα των οστών και προλαμβάνεται η οστεοπόρωση.

Βελτίωση μνήμης και γνωστικής λειτουργίας:

Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που περπατάνε τακτικά έχουν μεγαλύτερη βελτίωση σε μνήμη, γνωστική ικανότητα και λειτουργία απόδοσης ακόμα και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Μη ξεχνάτε πως η άσκηση μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο βελτιώνοντας ακόμη και τη συγκέντρωση, επίδοση, προσοχή και ταχύτητα!

Βελτίωση σεξουαλικής δραστηριότητας:

Η άσκηση αυξάνει τόσο την σεξουαλική ικανοποίηση όσο και την σεξουαλική επιθυμία.

Οι άνθρωποι που είναι δραστήριοι και περπατάνε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα προστατεύονται επίσης από:

  • Οσφυαλγία
  • Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές
  • Καρκίνο (διάφορα είδη)
  • Διαβήτη τύπου II (αναφέρεται πιο αναλυτικά πάνω)
  • Παχυσαρκία
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Άνοια

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί με σκοπό να βρεθεί η ιδανική και η πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας για να κάνει κάποιος γυμναστική.

Η πλειονότητα των ερευνών επιμένει σε πρωινές ώρες καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση  επίπεδων ενέργειας, εγρήγορσης, συγκέντρωσης, όπως και ρύθμιση προβλημάτων του ύπνου όπως, της αυπνίας. Το σώμα και οι μύες είναι ξεκούραστοι και έτσι το άτομο είναι πιο αποδοτικό και παραγωγικό και στο υπόλοιπο της ημέρας του. Αυτό φυσικά που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η συνέπεια στη γυμναστική και το περπάτημα ώστε να δούμε απόδοση και αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν και οι βραδινοί τύποι, έτσι ακόμα και αν κάποιος προτιμά να περπατάει βράδυ θα παρατηρήσει θετικά αποτελέσματα για την υγεία του τόσο στη χώνεψη αλλά και στην ποιότητα του ύπνου του καθώς μετά την άσκηση το σώμα πέφτει σε χαλάρωση και το άτομο μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα. Να τονίσουμε εδώ πως καλό είναι να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον μιας ώρα μεταξύ περπατήματος και ύπνου, ώστε το σώμα να επέλθει σε μια κατάσταση ηρεμίας και ισορροπίας.

Τα οφέλη του περπατήματος είναι πολλά οπότε εντάξτε το στην καθημερινότητά σας και με ηρεμία και θετική διάθεση ξεκινήστε να απολαμβάνετε τη βόλτα σας και παρατηρήσετε άμεσα τα εντυπωσιακά του αποτελέσματα βελτιστοποιώντας την υγεία σας!

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Αποκλειστικός υπεύθυνος για οποιοδήποτε θέμα υγείας αντιμετωπίζετε καθώς και για τη σχετική σας ενημέρωση, είναι ο εξειδικευμένος πάροχος υγείας σας, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...