Παιδική παχυσαρκία ονομάζεται η συσσώρευση λίπους και η υπερβολική αύξηση βάρους, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, σε παιδιά και εφήβους έως 18 χρονών. Είναι απόρροια του τρόπου ζωής στη σύγχρονη κοινωνία και προβληματίζει έντονα όλο και περισσότερους γονείς, καθώς τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Αιτίες

Τα αίτια που προκαλούν την παιδική παχυσαρκία μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: Γενετική προδιάθεση ή πρόβλημα υγείας, που όμως αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και ψυχολογικοί λόγοι.

Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από την παχυσαρκία είναι σοβαρές και μπορούν να τα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα, στο μυοσκελετικό σύστημα διαβήτη καθώς και στην ψυχολογία τους.

Τρόποι αντιμετώπισης – Πρόληψη

  • Σωστή διατροφή: Τα παιδιά πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση fast-food, παγωτών, αναψυκτικών κλπ. Ένα πλούσιο πρωινό ενδείκνυται για να ξεκινήσουν τη μέρα τους γεμάτα ενέργεια, καθώς και στο σχολείο να έχουν μαζί τους πρόγευμα από το σπίτι.
  • Άσκηση: Τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση και να κάθονται στον υπολογιστή πολλές ώρες, αλλά θα πρέπει και να γυμνάζουν το σώμα τους. Μπορούν να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες ή να γραφτούν σε κάποιο γυμναστήριο.
  • Συχνή παρακολούθηση βάρους ώστε οι γονείς να έχουν τον έλεγχο και να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του.
  • Συστηματική παρακολούθηση από τον γιατρό τους, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και να ορίσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...