Ορισμός

Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ) είναι μια μακροχρόνια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως το κινητικό σύστημα. Αποτελεί δηλαδή μια ιδιοπαθή νόσο του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κινητικές και μη κινητικές εκδηλώσεις. Η νόσος έχει περιγραφεί ήδη από το 1817, από τον James Parkinson. Έχει συνδεθεί με σημαντική ανικανότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Συμπτώματα

α) Τρέμουλο δαχτύλων , του κεφαλιού η του σαγονιού σε κατάσταση ηρεμίας
β) Απώλεια όσφρησης.
γ) Αλλαγή στο τρόπο γραφής.
δ) Δυσκολίες στη κίνηση δυσκαμψία η βραδυκινησία.
ε) Δυσκολία στον ύπνο. (νευρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
στ) Δυσκοιλιότητα.
ζ) Αλλαγή στη φυσιολογική στάση (κλίση σώματος προς τα εμπρός).
η) Αλλαγή στη φωνή (χαμηλή ένταση η τρεμούλιασμα).
θ) <Προσωπείο> ( μόνιμη έκφραση λύπης ή θυμού).
ι) Ζαλάδα ή/και τάση λιποθυμίας.

Η ασθένεια καθώς επιδεινώνεται, τα μη κινητικά συμπτώματα γίνονται ολοένα και συχνότερα και εμφανίζονται αργά με τη πάροδο του χρόνου.

Αίτια

Η αιτία της νόσου του Πάρκινσον είναι γενικά άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τόσο περιβαλλοντικούς όσο και γενετικούς παράγοντες.
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για άτομα που εκτίθενται σε συγκεκριμένα φυτοφάρμακα και για όσους έχουν προηγουμένως τραύματα στο κεφάλι, ενώ υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για τους καπνιστές καπνού και για όσους πίνουν καφέ ή τσάι.
Όσοι έχουν κάποιο μέλος της οικογένειας τους που έχει νοσήσει από Πάρκινσον έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν την ίδια τη νόσο .
Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου προκύπτουν από τη νέκρωση των κυττάρων στο substantia nigra, μια περιοχή του μεσεγκεφάλου . Αυτό οδηγεί σε ανεπαρκή ντοπαμίνη σε αυτές τις περιοχές.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Μέχρι και σήμερα δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποια ριζική θεραπεία για τη Νόσο του Πάρκινσον, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί η φαρμακευτική αγωγή προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον άνθρωπό που νοσεί.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι η λεβοντόπα, στη πορεία έχουν κυκλοφορήσει νεότερης γενιάς φάρμακα που ανάλογα με το στάδιο και τη μορφή της νόσου οι ασθενείς λαμβάνουν έναν συνδυασμό από ντοπαμινεργικοί αγωνιστές, αναστολείς της ΜΑΟ και της COMT, αντιχολινεργικά και αναστολείς του γλουταμικού οξέος.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

One Response

Πείτε μας τη γνώμη σας...