Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, ευαισθησία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και διάφορα άλλα γενικά συμπτώματα. Ο όρος «ινομυαλγία» προέρχεται από την λέξη «ίνα» που αντιπροσωπεύει τον ινώδη ιστό και την σύνδεση των λέξεων «μυς + άλγος» που δηλώνει πόνο στους μύες. Αν και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως οι μύες των ώμων, του αυχένα, των γλουτών, των ποδιών και άλλα. Συνήθως, ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος το πρωί μετά την έγερση και προσδιορίζεται ως διαρκής, βαθύς, και καυστικός.

Επιδημιολογία

Το ποσοστό εμφάνισης της ινομυαλγίας είναι σχετικά μικρό αλλά όχι αμελητέο, επηρεάζοντας περίπου το 3-6% του πληθυσμού. Εκδηλώνεται περισσότερο στις γυναίκες, ειδικά στις ηλικίες 30-50 ετών, με αναλογία 7:1 σε σχέση με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των παιδιών, ενώ η μέση ηλικία των πασχόντων κυμαίνεται από 20 έως 70 έτη. Παρά τη σύνθετη φύση της, η ινομυαλγία αποτελεί σημαντικό υγειονομικό πρόβλημα που απαιτεί προσεκτική διαχείριση και αντιμετώπιση.

Αίτια

Τα άτομα με ινομυαλγία φαίνεται να αντιδρούν έντονα και με ιδιαίτερη ευαισθησία στον πόνο, με αποτέλεσμα να προκύπτει το φαινόμενο της «κεντρικής ευαισθητοποίησης», δηλαδή της διαταραχής των κέντρων αντίληψης του πόνου στον εγκέφαλο προκαλώντας έτσι αυξημένη διέγερση στα σήματα του πόνου.

Παρά την ανεξήγητη αιτία της πάθησης, συνδέεται με πολλούς παράγοντες, που φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

 • Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ινομυαλγίας και ορισμένων γενετικών παραγόντων. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτα.
 • Διαταραχές του Νευρικού Συστήματος: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πράγμα που οδηγεί σε  έντονο πόνο και υπεραλγησία (αυξημένη ευαισθησία στον πόνο).
 • Διαταραχές στους Νευροδιαβιβαστές: Στην περίσταση αυτή έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, όπως η ουσία Ρ και οι κυτοκίνες και μειωμένα επίπεδα κατασταλτικών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Αλληλοεπιδρώντας λοιπόν αυτά μεταξύ τους ενισχύουν την αίσθηση του πόνου και της κόπωσης.
 • Μετατραυματικός Στρες: Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μετατραυματικό στρες μπορεί να παίζει καίριο ρόλο στην εμφάνιση της ινομυαλγίας.
 • Φύλο: Η ινομυαλγία αναφέρεται πως επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Αυτή η διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης ενδέχεται να σχετίζεται με γενετικές, ορμονικές ή/και άλλες βιολογικές διαφορές.

Εφόσον η ινομυαλγία είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως συνεχίζεται η έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η αιτιολογία της και να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ινομυαλγίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και προσπάθεια αποκλεισμού άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, αλλά στηρίζεται και στον χαρακτηριστικό μακροχρόνιο πόνο που εμφανίζεται σε συγκεκριμένα «σημεία ευαισθησίας» του σώματος. 

Οι τομείς που εξετάζονται κυρίως είναι:

 1. το ιστορικό του ασθενούς
 2. η συμπτωματολογία του
 3. η κλινική εξέταση
 4. ο εργαστηριακός/απεικονιστικός έλεγχος

Συχνά ο χρόνος που απαιτείται για την ορθή διάγνωση της ινομυαλγίας είναι αρκετά μεγάλος, καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν οργανικές ανωμαλίες, και δεν υπάρχουν άλλες ειδικές εξετάσεις για την πάθηση. Για αυτούς τους λόγους ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων ινομυλαγίας παραμένει αδιάγνωστο! Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει σχέσεις μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμινών, κυρίως Β12 και D3, και της ινομυαλγίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ινομυαλγία συνυπάρχει συχνά και με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές ύπνου.

Συμπτώματα

Η ινομυαλγία είναι μια περίπλοκη ασθένεια με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ατόμων, σε προσωπικές, συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις αλλά και σε άλλους τομείς.

 Τα κύρια συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

 • Διάχυτο Πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος
 • Έντονη Κόπωση
 • Διαταραχές Ύπνου
 • Διαταραχές Διάθεσης
 • Δυσκολία στη Διαχείριση του Άγχους (Αγχώδεις Διαταραχές)
 • Ευαισθησία σε Εγκαύματα
 • Πονοκέφαλο
 • Προβλήματα στο Πεπτικό Σύστημα
 • Παραισθήσεις
 • Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών κατά τη νύχτα (Rls – Restless Legs Syndrome)
 • Προβλήματα Συγκέντρωσης & Μνήμης
 • Ξηρό Στόμα
 • Ευαισθησία του Δέρματος-εξανθήματα
 • Νευρολογικά Συμπτώματα (τσιμπήματα)
 • Μουδιάσματα & Αίσθηση Καψίματος σε χέρια ή πόδια
 • Ζαλάδα
 • Εμβοές (βουητό στα αυτιά)

Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι στους πάσχοντες από ινομυαλγία, παρόλο που αισθάνονται έντονο πόνο και κόπωση, η εξωτερική τους εμφάνιση δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Αυτό οδηγεί σε δυσπιστία και σκεπτικισμό μιας που οι άνθρωποι γύρω τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την καθημερινή αγωνία που βιώνουν οι ασθενείς.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ινομυαλγίας είναι πολύπλευρη και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς.

Οι προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

 • Φαρμακευτική Θεραπεία: Συστήνονται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την υποχώρηση του πόνου, αντικαταθλιπτικά για τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και αντιεπιληπτικά για ορισμένες περιπτώσεις.
 • Φυσικοθεραπεία: Προτείνονται ασκήσεις για την ενίσχυση της μυϊκής λειτουργίας και τη μείωση του πόνου.
 • Επικοινωνία και Συμμετοχή σε Ομάδες Υποστήριξης: Η συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και η συμμετοχή σε ομάδες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.
 • Επαρκής ύπνος: Η διατήρηση ενός σταθερού καθημερινού ωραρίου ύπνου είναι πολύ σημαντικό και αρκετά βοηθητικό. Επίσης συνίσταται μείωση εάν όχι διακοπή της καφεΐνης και ζάχαρης πριν από τον ύπνο.
 • Άλλες Εναλλακτικές Θεραπείες: Βελονισμός, ασκήσεις χαλάρωσης, και συμπληρώματα διατροφής συνδράμουν στην ανακούφιση πόνου και συμπτωμάτων.

Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι η ινομυαλγία είναι μια χρόνια νόσος που συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με μία μόνο θεραπευτική προσέγγιση. Η συνεργασία με ιατρούς και ειδικούς σε διάφορους τομείς είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση ποιότητας ζωής.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν κείμενο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό (τον ιατρό σας ή έναν νευρολόγο) για ακριβή διάγνωση, αξιολόγηση και συμβουλές θεραπείας βάσει των ατομικών σας αναγκών.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...