Η λέξη ηπατίτιδα προέρχεται από την λέξη ήπαρ που σημαίνει συκώτι. Η ιογενής ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος η οποία οδηγεί σε καταστροφή των ηπατικών κυττάρων. Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν μη λοιμώδη ηπατίτιδα όπως η αυτοάνοση ηπατίτιδα ή η ηπατίτιδα λόγω φαρμάκων, αλκοόλ ή τοξίνων.

Η αυτοάνοση ασθένεια προκαλείται όταν το σώμα παράγει αντισώματα εναντίων του ηπατικού ιστού. Η υπερβολική χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ και με την πάροδο του χρόνου να οδηγηθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση.

Η ιογενής ηπατίτιδα διακρίνεται σε πέντε τύπους και κάθε ένας προκαλείται από διαφορετικό ιό:

Ηπατίτιδα Α

Προκαλείται από λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Αυτό το είδος της ηπατίτιδας μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως δια της κοπρανοστοματικής οδού ή με κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού

Ηπατίτιδα Β

Μεταδίδεται μέσω επαφής με λοιμώδη σωματικά υγρά, όπως αίμα, κολπικές εκκρίσεις ή σπέρματος, που περιέχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).Αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης έχουν άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη, βρέφη που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες, άτομα που μοιράζονται ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες ή σύριγγες.

Ηπατίτιδα C

Προέρχεται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής μολυσμένων σωματικών υγρών, μέσω μετάγγισης, ή κοινής χρήσης συριγγών ενδοφλέβιας χορήγησης ναρκωτικών ουσιών.

Ηπατίτιδα D

Ονομάζεται επίσης δέλτα ηπατίτιδα και είναι μια σοβαρή ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας D (HDV). Η μετάδοση γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα είδη ηπατίτιδας. Η ηπατίτιδα D είναι μια σπάνια μορφή της ηπατίτιδας που παρουσιάζεται μόνο σε συνδυασμό με λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Ο ιός της ηπατίτιδας D δεν πολλαπλασιάζεται χωρίς την παρουσία της ηπατίτιδας Β.

Ηπατίτιδα Ε

Προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας E (HEV). Η Ηπατίτιδα Ε βρίσκεται κυρίως σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής και μεταδίδεται από κατάποση μολυσμένου νερού, όπως επίσης μέσω πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής.

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας αρχικά μοιάζουν με τα συμπτώματα ήπιας γρίπης όπως κόπωση, ναυτία, απώλεια όρεξης, διάρροια, απώλεια βάρους, χαμηλός πυρετός, κοιλιακό άλγος. Στην περίπτωση επιδείνωσης παρουσιάζονται επιπλέον συμπτώματα όπως διογκωμένη σπλήνα, ζάλη, κνίδωση, σκουρόχρωμα ούρα, κίτρινο δέρμα λόγω ίκτερου, προβλήματα κυκλοφοριακού, υπνηλία και ανοιχτόχρωμα κόπρανα λόγω εμφάνισης πύου. Στην υπατίτιδα Β και C δεν εμφανίζονται πάντα στην αρχή τα συμπτώματα μέχρι η βλάβη να επηρρεάσει το ήπαρ.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της ηπατίτιδας. Ορισμένες μορφές ηπατίτιδας μπορούν να αποτραπούν μέσω εμβολιασμού και προληπτικών μέτρων τρόπου ζωής όπως πλύσιμο χεριών μετά την χρήση τουαλέτας, εμβολιασμός πριν ταξιδέψουμε σε χώρες με επιδημία ηπατίτιδας, κατάποση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές άγνωστης παροχής νερού, ασφαλείς σεξουαλικές επαφές και μη κατάχρηση αλκοόλ.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...