Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ανησυχητικές για την ασφάλεια, τόσο των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, όσο των ασθενών. Λαμβάνοντας υπόψη τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα, την αυξημένη διάρκεια διαμονής στο νοσοκομείο και το κόστος, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να γίνουν τα νοσοκομεία οσο το δυνατό περισσότερο ασφαλή για την πρόληψη τέτοιου είδους μολύνσεων.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται συχνά από ελλιπή τήρηση των πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, όπως οι ακάθαρτες και μη αποστειρωμένες επιφάνειες, αλλά και η μεταφορά μικροβίων από το προσωπικό του νοσοκομείου. Για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτείται σωστή προσωπική υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών από την πλευρά του προσωπικού του νοσοκομείου, πλήρης αποστείρωση ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και παροχή ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα πιο κοινά παθογόνα που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι τα Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, και E. coli. Μερικές από τις πιο κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού, χειρουργικές λοιμώξεις στα τραύματα, βακτηριαιμία, γαστρεντερικές και λοιμώξεις του δέρματος.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν περιορίζονται μόνο σε βακτήρια. Ορισμένοι μύκητες όπως οι Candida albicans και Aspergillus, καθώς και ιοί όπως του αναπνευστικού και της γρίπης επίσης προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...