Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς ακούσια μπορεί να μολύνουν ευάλωτους ασθενείς
 2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 3. Έγκυες γυναίκες
 4. Θηλάζουζες
 5. Λεχωίδες
 6. Παιδιά > 6 μηνών
 7. Ενήλικες με χρόνια νοσήματα η επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, μεταμόσχευση οργάνων, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά νοσήματα κλπ.

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο;

Όλα τα παιδιά από την ηλικία έξι μηνών και άνω θα πρέπει ετησίως να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, όπως συστήνει και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νοσηρότητας στο παιδί καθώς και του κινδύνου θανάτου από γρίπη. Ο ιός της γρίπης είναι συχνός και απρόβλεπτος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιή παιδιά.

Μέτρα προφύλαξης της γρίπης

Η εποχική γρίπη είναι εδώ! Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

Κάθε χειμώνα η γρίπη προκαλεί ασθένειες και εισαγωγές σε νοσοκομεία και πρόωρους θανάτους που μπορεί να προληφθούν. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 90% των θανάτων που συνδέονται με τη γρίπη είναι προχωρημένης ηλικίας. Επίσης άτομα με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.

 1. Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς .
 2. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
 3. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια μύτη και στόμα.
 4. Αν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο.
 5. Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο, χρησιμοποιούμε το εσωτερικό μέρος του αγκώνα μας.
 6. Εάν είμαστε άρρωστοι, παραμένουμε σπίτι μακριά από τον χώρο εργασία μας ή το σχολείο και περιορίζουμε τις επαφές μας.

Αυτά τα απλά μέτρα προσωπικής υγιεινής βοηθούν να περιορίσουμε την εξάπλωση της γρίπης.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρά για να κολλήσουν γρίπη.

Κατά τη διάρκεια οξέων εμπύρετων νοσημάτων ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται και να επαναπρογραμματίζεται μετά την ανάρρωση.

Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο;

Όπως κάθε φαρμακευτικό προϊόν, τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου γρίπης είναι γενικά ήπιες και απομακρύνονται μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Πόνος, ερυθρότητα ή/και πρήξιμο από το εμβόλιο
 • Κεφαλαλγία
 • Πυρετός μέτριος η υψηλός
 • Σπάνια γενικευμένη αλλεργική αντίδραση
 • Μυϊκοί πόνοι

Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για όλους.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...