Ο νέος κοροναϊός CoVid – 19 συνεχίζει την προέλαση του, ενώ η Πολιτεία, όπως και όλα τα κράτη που πλήττονται από την πανδημία, όπως την έχει ορίσει ο ΠΟΥ, λαμβάνει συνεχώς αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτησή της. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς;

Διαβάστε παρακάτω απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από τη μετάδοση του κορονοϊού:

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ αρκεί το απλό σαπούνι.

Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας. Το στόμα, η μύτη και τα μάτια αποτελούν σημεία εισόδου του ιού στον οργανισμό μας και με τα χέρια μας είναι πολύ εύκολα να μεταφέρουμε εκεί τον ιό.

Απολυμαίνουμε τακτικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά. Κρατάμε το χώρο του σπιτιού και της εργασίας μας καθαρά με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά, ενώ καθαρίζουμε και συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως το κινητό μας τηλέφωνο.

Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα απολυμαντικά υγρά και μαντηλάκια. Δεν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι αποτελεσματικά, οπότε θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς.

Περιορίζουμε όσο είναι εφικτό τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τους ασπασμούς, ενώ κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας.

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα ΜΜΜ αποτελούν χώρους συγκέντρωσης πολλών ατόμων και διευκολύνουν την μετάδοση του ιού. Αν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσουμε, κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ακουμπάμε επιφάνειες που χρησιμοποιούν πολλοί.

Εφόσον νοσούμε ή έχουμε οποιοδήποτε μικρό σύμπτωμα της ασθένειας, χρησιμοποιούμε σωστά ειδικές μάσκες και γάντια για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Η χρήση των μασκών δεν συνίσταται σε ανθρώπους υγιείς, καθώς δεν έχει αποδειχτεί ότι τους προστατεύουν, ενώ μπορεί να προκληθεί και έλλειψη στην αγορά και να μην είναι διαθέσιμες για όσους πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Συμβουλευόμαστε μόνο τους ειδικούς. Σε περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή καλούμε το 1135, την τηλεφωνική γραμμή του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα μας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Δείτε επίδης το σχετικό Video του ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες τους πληθυσμού καθώς και όσοι δεν ανήκουν σε αυτές:

#μενουμεσπιτι Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες τους πληθυσμού καθώς και όσοι δεν ανήκουν σε αυτές

Δημοσιεύτηκε από Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών και να παραμείνουμε σπίτι. Δεν έχει σημασία αν νοσούμε εμείς οι ίδιοι ή δεν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες. Ο καθένας μας αποτελεί ένα κρίκο στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού και μπορεί να τον φέρει και να τον μεταδώσει σε άλλους. Ας σπάσουμε αυτή την αλυσίδα, για να αναχαιτήσουμε την ραγδαία εξάπλωσή του.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανήρτησε το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας το παράδειγμα του Γιώργου που δεν άκουσε τις οδηγίες των ειδικών:

Μια Ιστορία για τον «Γιώργο»

Ο φίλος μας ο «Γιώργος» ξύπνησε χθες με βήχα. Δεν άκουσε όμως τις οδηγίες των ειδικών…

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Υγείας στις Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας δεν θα τα δούμε άμεσα, αλλά στις επόμενες εβδομάδες, γι αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα, υπομονή και αυτοσυγκράτηση από όλους. Και όπως πολύ ωραία αναφέρει ο εκπρόσωπος του Υπουργείού Υγείας, Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας:

Υπευθυνότητα είναι να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις ήδη τον ιό και φοβάσαι μήπως τον μεταδώσεις

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...