Το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ζωή του ανθρώπου. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος, προσπαθούν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μείωση του άγχους. Διαβάζοντας παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάποιους από αυτούς τους τρόπους.

Η μουσική μπορεί να κατευνάσει το άγχος. Ακούστε κάποια αγαπημένα τραγούδια όταν το άγχος σας γίνεται έντονο. Συντονιστείτε με κάθε νότα. Πολύ σύντομα, το άγχος σας θα ξεχαστεί. Κρατώντας το μυαλό σας απασχολημένο μπορεί πραγματικά να είναι πολύ χρήσιμο.

Δοκιμάστε να πείτε σε ένα έμπιστο φίλο έναν από τους μεγαλύτερους φόβους σας και να τον διακωμωδήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μιλώντας γι αυτόν θα σας βοηθήσει να δείτε το φόβο με διαφορετικό μάτι, ειδικά όταν διαπιστώσετε πόσο αστείος ακούγεται μέσα από την υπερβολή.

Μείνετε μακριά από τις ειδήσεις των εφημερίδων και της τηλεόρασης, εάν τα τρέχοντα γεγονότα επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ενημερωθείτε για τα παγκόσμια γεγονότα για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα, αλλά μην στέκεστε σε θέματα που δεν είστε σε θέση να ελέγξετε.

Προσπαθείτε να επικεντρώνεστε πάντα στα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Σημειώστε τα κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο και όταν ξυπνήσετε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Οι αισιόδοξες σκέψεις μπορούν να αποτρέψουν τις αρνητικές και να βοηθήσουν στην πρόληψη των αρνητικών συναισθημάτων που τροφοδοτούν το άγχος σας.

Ακολουθήστε πρακτικές τεχνικές που βοηθούν με βαθιές αναπνοές. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ταχεία αναπνοή. Πιέστε τον εαυτό σας να αναπνεύσετε βαθιά και από το διάφραγμα. Μπορείτε να μειώσετε το άγχος με ήπια βαθιά αναπνοή.

Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Η αναπνοή σας γίνεται συντομότερη, ποικίλλει σε ταχύτητα κατά διαστήματα και γίνεται ασταθής. Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, είναι σύνηθες να ξεχνάτε την αναπνοή. Ωστόσο, χρειάζεται να καταναλώνετε τις σωστές ποσότητες τροφής, νερού και αέρα. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση του άγχους. Εκτός από το να επιδεινώνει το άγχος σας, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικές παθήσεις (πόνους) και ψυχικά προβλήματα. Οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά, ανάλογα με το άτομο.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που μπορείτε να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας. Όταν μιλάτε για κακές σκέψεις σας, μπορείτε να τις απομακρύνετε λίγο. Αυτό λειτουργεί μόνο αν χρησιμοποιείτε λογική σκέψη και θέλετε πραγματικά να φύγει το άγχος. Συχνά, μιλώντας με κάποιον που έχει βιώσει αυτό που αισθάνεστε μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για την καταπολέμηση του άγχους.
Αποσπώντας τον εαυτό σας μπορεί να είναι μια εξαιρετική τακτική όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στο άγχος. Συναναστραφείτε με εύθυμους και αισιόδοξους ανθρώπους, όποτε είναι δυνατόν. Αυτό σας βοηθά να σταματήσετε να σκέφτεστε τι σας προκαλεί άγχος και σας επιτρέπει να χαλαρώσετε.

Αν αντιμετωπίσετε κρίση άγχους μέσα στη νύχτα, προσπαθήστε να ανταποκριθείτε άμεσα. Το να σηκωθείτε και να κινηθείτε γύρω, να φάτε ένα μήλο, ή ακόμη και βλέποντας τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει. Το περπάτημα και η κίνηση θα σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και έτοιμοι για έναν καλό βραδινό ύπνο.

Η γιόγκα με φίλους είναι ένας υπέροχος τρόπος για τη μείωση του άγχους. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να σταματήσετε να σκέφτεστε τα προβλήματά σας και να σκεφτείτε την ενέργειά σας αντ’αυτού. Αυτός επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη βελτίωση της ισορροπίας.
Σκεφτείτε τι προκαλεί το άγχος σας και καταγράψτε στο μυαλό σας το καθετί. Αυτό σας δίνει μεγαλύτερο έλεγχο του άγχους σας.

Πολύ άγχος προκαλείται από εξωτερικές πηγές, αν και μερικά άτομα μπορεί να έχουν βιολογική προδιάθεση. Αν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, καλό θα είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ειδικό γιατρό που ίσως χρειαστεί να σας χορηγήσει και φαρμακευτική αγωγή.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εκείνοι που έχουν σοβαρό άγχος μπορεί να έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή. Οι συμβουλές που παρουσιάζονται εδώ μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια. Κάθε φορά που θα αρχίσετε να έχετε συναισθήματα άγχους, να θυμάστε τις συμβουλές που αναφέρονται εδώ, ώστε να ελέγξετε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...