Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν αστείο ότι μία ημέρα έχει αφιερωθεί στο πλύσιμο των χεριών. Το γεγονός όμως αυτό υποδηλώνει τη σπουδαιότητά του για την καλή υγεία του ανθρώπου.

Μολονότι το δέρμα προφυλλάσει τον οργανισμό από μικρόβια και ιούς, τα χέρια αποτελούν σημαντικό μέσο για τη μεταφορά τους στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τις πληγές, που μπορούν να γίνουν είσοδοι μικροβίων στον σώμα. Συμβάλλουν επίσης και στην διασπορά τους στον περιβάλλοντα χώρο.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών επομένως είναι σημαντικό για την πρόληψη και διατήρηση της καλής υγείας.

Συμβουλές για το σωστό πλύσιμο των χεριών

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, όταν είναι λερωμένα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά το γεύμα, μετά την επαφή με δημόσια αντικείμενα.
  • Τα πλένουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ώστε να καταπολεμηθούν τα μικρόβια.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα σαπούνι. Η χρήση απλού σαπουνιού είναι αρκετή, καθώς είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αντισηπτικό σαπούνι.
  • Ξεπλένουμε τα χέρια με άφθονο νερό.
  • Η θερμοκρασία του νερού δεν είναι σημαντική, ωστόσο δεν πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να προκαλέσει ευαισθησία και φθορά στο δέρμα.
  • Τα στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα ή με αέρα πριν ακουμπήσουμε ξανά ο,τιδήποτε.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...