Η κατάθλιψη είναι ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας και μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση μειωμένης διάθεσης, έλλειψης δυνάμεων ή ένα ελάττωμα του χαρακτήρα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη πολύ συχνά δεν το παραδέχονται λόγω φόβου η ντροπής καταλήγοντας να ζουν με τη σιωπή τους. Η ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με επαγγελματίες υγείας ή ακόμη και όσοι είναι “κοντά” τους.

Η  κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε ένα μόνο ή ακόμη και σε συνδυασμό πολλών παραγόντων. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κατάθλιψη από ότι οι άντρες. Επίσης, άτομα με οικογενειακό ιστορικό,  χρόνιες παθήσεις, τραυματικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας, χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, δυσκολία εύρεσης εργασίας και το χαμηλό εισόδημα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες εμφάνισης της ασθένειας.

Τα γνωστικά συμπτώματα της κατάθλιψης συνήθως είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους άλλους, πόσο μάλλον και από τον ίδιο που πάσχει από την ασθένεια. Μπορεί να εμφανιστούν με το να αρχίσουν να μη θυμούνται κάποια πράγματα, δυσκολία εύρεσης της σωστής λέξης και μειωμένη συγκέντρωση. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις  με την οικογένειά, με τους συναδέλφους, ακόμη και με τον ίδιο τον εαυτό τους!

Τα συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να είναι το αίσθημα της λύπης, ενοχής, μειωμένο ενδιαφέρον, χωρίς καμία ελπίδα για την ίδια τους τη ζωή.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εκτός από ψυχικά, μπορεί να επηρεάσουν τα άτομα και σωματικά όπως ανεξήγητοι πόνοι, παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και λειτουργούν με πολύ αργούς ρυθμούς στη καθημερινότητα.

Πολλοί ασθενείς αποθαρρύνονται και απομακρύνονται τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, ειδικότερα όταν δεν βλέπουν βελτίωση. Υποβαθμίζοντας τα συναισθήματά τους, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι δεν φαίνονται άρρωστοι, μπορεί να επιδεινώσουν την όλη κατάσταση.

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς  να ακούν θετικά σχόλια σχετικά με τη πρόοδο που έχουν κάνει. Η παρουσία των ανθρώπων που εμπιστεύονται μπορεί να καθορίσουν αποτελεσματικότερη τη  θεραπεία.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...