Μετά από πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο CEO της εταιρίας ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ, κος Γκέκας Κωνσταντίνος, παραχώρησε συνέντευξη, στα πλαίσια ρεπορτάζ για την εκπομπή “Τώρα”, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος κα Άννα Μπουσδούκου,  σχετικά με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα, όπου μίλησε για τη νοσηλεία κατ’ οίκον ως επάγγελμα του μέλλοντος.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

“Ονομάζομαι Γκέκας Κωνσταντίνος, είμαι εξειδικευμένος νοσηλευτής και μετά από χρόνια σπουδών και 10ετή εμπειρία στο χώρο της νοσηλείας κατ’ οίκον, έκρινα πως ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί η ιδέα, το όνειρο μιας ζωής και έτσι ίδρυσα την εταιρεία ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ.”

Τι είναι η Νοσηλεία Κατ’ Οίκον;

Σκοπός της νοσηλείας κατ’ οίκον είναι η παροχή ολοκληρωμένης νοσηλευτικής αλλά και ιατρικής  φροντίδας στο σπίτι. Ουσιαστικά ο αθενής και οι συγγενείς του, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο τους και αποφεύγονται οι περιττές και, πολλές φορές, επικίνδυνες μετακινήσεις.

Στο μυαλό μας έχουμε συνδυάσει την νοσηλεία κατ’ οίκον με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, παρόλα αυτά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Εξειδικευμένοι νοσηλευτές παρέχουν σε 24ωρη βάση πληθώρα νοσηλευτικών υπηρεσιών, όπως προσωπική υγιεινή, ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιώσεων, θεραπεία κατακλίσων, αναρροφήσεις, αιμοληψίες, και μέσω εοπυυ αλλά και ακτινογραφίες στο σπίτι.

Είναι η νοσηλεία κατ’ οίκον επάγγελμα του μέλλοντος;

Η νοσηλεία κατ’ οίκον, είναι επάγγελμα του μέλλοντος. Η νοσηλευτική έχει εξελιχθεί πολύ και ολοένα και περισσότεροι νοσηλευτές επεκτείνουν τις γνώσεις τους με μεταπτυχιακές και πολλές φορές με διδακτορικές σπουδές.

Ακολουθώντας την τάση της εποχής, όλες οι υπηρεσίες να μεταφέρονται στο σπίτι, έτσι και η νοσηλεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο του ασθενούς.

Σε αυτό βοηθάει πολύ η ιατρική τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί αρκετά και μας δίνει τη δυνατότητα μέσω φορητών συσκευών να έχουμε έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτή των αντίστοιχων μηχανημάτων των νοσοκομείων.

Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται η ποιότητα φροντίδας του ασθενούς αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και κοινωνικό όφελος καθώς βοηθάει στη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Οι νοσηλευτές κατ΄οίκον, λόγω των συνεχών μετακινήσεων είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους των δρόμων. Πολλές φορές είναι αναγκαία η άμεση μετάβαση μας σε περιστατικά, που για διάφορους λόγους, όπως κυκλοφορία και καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την προσέγγισή μας στο χώρο του ασθενούς.

Οι νοσηλευτές είναι επίσης απαραίτητο να έχουν συνεχώς καθαρή κρίση και πλήρη διαύγεια εντός και εκτός σπιτιού, καθώς τα λάθη σε κάποιες περιπτώσεις δεν συγχωρούνται. Αρκετές φορές καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, που σχετίζονται με την υγεία του ασθενούς.

Όσον αφορά την επιχείρηση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ υψηλή φορολογία και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των υλικών και του κόστους συντήρησης και μετακινήσεων των κινητών μονάδων μας, δυσχεραίνει την εξέλιξή μας.

Μπορούν να ασχοληθούν κι άλλοι με τη Νοσηλεία Στο Σπίτι;

Θεωρητικά θα μπορούσαν, όμως υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις. Φυσικά, είναι σημαντικές οι σπουδές και η εξειδίκευση στον τομέα της νοσηλείας.

Αυτό όμως δεν αρκεί.

Τα χαρακτηριστικά του νοσηλευτή, που αποτελούν και τις δικές μας αξίες σαν «Νοσηλεία Τώρα» είναι η υπευθυνότητα – ακεραιότητα – ομαδικότητα (συνεργασία με φορείς υγείας για ολοκληρωμένη φροντίδα) – αφοσίωση στο έργο του.

Επιπλέον σημαντικά και, ίσως, περισσότερο ακόμη, το πάθος για την νοσηλεία κατ’ οίκον, το ενδιαφέρον για τον ασθενή και η αστείρευτη υπομονή είναι εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν ένα νοσηλευτή να ξεχωρίσει.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι άνθρωπος. Ένα δικό μας χαμόγελο και μια γλυκιά κουβέντα μπορεί να απαλύνει τον πόνο του ασθενούς.

Υπάρχουν οικονομικά οφέλη από αυτή την εργασία;

Υπάρχει οικονομικό όφελος, όπως σε κάθε εργασία, όμως η φύση της εργασίας δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε σε αυτό, καθώς πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη νοσηλεία κατ’ οίκον όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...