Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού και είναι πολύ συχνή και ραγδαία αυξανόμενη νόσος. Στην Ελλάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή Σακχαρώδη Διαβήτη.
ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε τρεις τύπους:
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1
Ονομάζεται διαφορετικά και Ινσουλινοεξαρτώμενος ή Νεανικός Διαβήτης λόγω του ότι είναι η κύρια αιτία εμφάνισης Διαβήτη σε μικρή ηλικία και σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση, παρόλο που επηρεάζουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 υπάρχει έλλειψή ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, οπότε είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Πρόκειται για τη συνηθέστερη μορφή Διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζεται. Προκαλείται κυρίως από την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής, ενώ μπορούν να ευθύνονται και γονιδιακοί παράγοντες.
Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης
Ο τύπος αυτός του Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως σε γυναίκες υπέρβαρες, που έχουν οικογενειακό ιστορικό και πάνω από 35 χρονών. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως, η νόσος υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί “ύπουλη” νόσο και μπορεί να αργήσει πολύ να παρουσιάσει συμπτώματα. Τα βασικότερα όμως συμπτώματα είναι:
- Πολυουρία
- Πολυδιψία
- Πολυφαγία
- Άλλα συμπτώματα, όπως εύκολη κούραση, θολή όραση, τάσεις λιποθυμίας, απότομη απώλεια βάρους, αργή επούλωση τραυμάτων κ.α.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Οι επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
Οξείες επιπλοκές:
- Διαβητική κετοξέωση
- Υπερωσμωτική (μη κετωτική) κατάσταση
Όταν υπάρχει οξεία επιπλοκή, είναι απαραίτητη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.
Χρόνιες επιπλοκές:
- Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
- Διαβητική νεφροπάθεια
- Διαβητική νευροπάθεια
- Μακροαγγειοπάθεια
- Διαβητικό πόδι
Οι χρόνιες επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως μετά από χρόνια από την αρχή του Διαβήτη.
ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Η αντλία ινσουλίνης είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ρύθμισης του Διαβήτη. Πρόκειται για μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή που εύκολα και διακριτικά τοποθετείται σε μία τσέπη ή στη ζώνη.
Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την συνεχή 24ωρη χορήγηση ινσουλίνης από την αντλία, δεν υπάρχει ανάγκη για τακτικές ενέσεις.
Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.