Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού και είναι πολύ συχνή και ραγδαία αυξανόμενη νόσος. Στην Ελλάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή Σακχαρώδη Διαβήτη.

ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Ονομάζεται διαφορετικά και Ινσουλινοεξαρτώμενος ή Νεανικός Διαβήτης λόγω του ότι είναι η κύρια αιτία εμφάνισης Διαβήτη σε μικρή ηλικία και σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση, παρόλο που επηρεάζουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 υπάρχει έλλειψή ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, οπότε είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Πρόκειται για τη συνηθέστερη μορφή Διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζεται. Προκαλείται κυρίως από την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής, ενώ μπορούν να ευθύνονται και γονιδιακοί παράγοντες.

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Ο τύπος αυτός του Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως σε γυναίκες υπέρβαρες, που έχουν οικογενειακό ιστορικό και πάνω από 35 χρονών. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως, η νόσος υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί “ύπουλη” νόσο και μπορεί να αργήσει πολύ να παρουσιάσει συμπτώματα. Τα βασικότερα όμως συμπτώματα είναι:

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία
  • Πολυφαγία
  • Άλλα συμπτώματα, όπως εύκολη κούραση, θολή όραση, τάσεις λιποθυμίας, απότομη απώλεια βάρους, αργή επούλωση τραυμάτων κ.α.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Οξείες επιπλοκές:

  • Διαβητική κετοξέωση
  • Υπερωσμωτική (μη κετωτική) κατάσταση

Όταν υπάρχει οξεία επιπλοκή, είναι απαραίτητη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

Χρόνιες επιπλοκές:

  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Διαβητική νεφροπάθεια
  • Διαβητική νευροπάθεια
  • Μακροαγγειοπάθεια
  • Διαβητικό πόδι

Οι χρόνιες επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως μετά από χρόνια από την αρχή του Διαβήτη.

ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Η αντλία ινσουλίνης είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ρύθμισης του Διαβήτη. Πρόκειται για μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή που εύκολα και διακριτικά τοποθετείται σε μία τσέπη ή στη ζώνη.
Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την συνεχή 24ωρη χορήγηση ινσουλίνης από την αντλία, δεν υπάρχει ανάγκη για τακτικές ενέσεις.

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...