Οι μυϊκές κράμπες αφορούν αιφνίδιες, επώδυνες συσπάσεις ή συστολές ενός ή περισσότερων μυών. Κατά τη διάρκεια μιας μυϊκής κράμπας, ο μυς συρρικνώνεται και δεν χαλαρώνει με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος μυϊκός πόνος. Πολλές φορές παρατηρείται και διόγκωση του ερεθισμένου μυ ανάλογα το σημείο του σώματος που έχει επηρεαστεί. Συνήθως διαρκούν για λίγα δευτερόλεπτα έως και λεπτά και οι ειδικοί προτείνουν να τεντώνεται ο μυς ώστε να υποχωρήσει σύντομα ο πόνος.

Σε ποια σημεία εντοπίζονται οι μυϊκές κράμπες;

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που συμβαίνουν είναι:

 1. Γάμπες: μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες.
 2. Δάχτυλα των ποδιών
 3. Μηροί: Οι μυϊκές κράμπες στους μηρούς μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο και έντονο πόνο δυσκολεύοντας την κίνηση.
 4. Ορθοί Κοιλιακοί: Οι μυϊκές κράμπες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περιοχή των κοιλιακών μυών, προκαλώντας έντονες συσπάσεις.
 5. Μύες στην πλάτη
 6. Ραχιαίοι
 7. Μύες στο λαιμό

Αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα μέρη όπου μπορεί να εμφανιστούν μυϊκές κράμπες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος, ανάλογα με την αιτία και την κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος.

Αίτια κραμπών

Οι ακριβείς λόγοι για τις μυϊκές κράμπες μπορεί να ποικίλουν, αλλά μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Αφυδάτωση & ηλεκτρολυτικές διαταραχές: Η ανεπάρκεια υγρών και μετάλλων, όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες.
 • Έλλειψη βιταμινών & ορμονική ανισορροπία.
 • Καταπόνηση και υπερχρησία:  επίμονη δραστηριότητα χωρίς σωστή προετοιμασία, επαρκή προθέρμανση ή ανάπαυση, μπορεί να προκαλέσουν κράμπες.
 • Έλλειψη διατροφικής ισορροπίας: Ανεπαρκής πρόσληψη σωστών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να προκαλέσει κράμπες.
 • Κρύο: Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος προς τους μύες και να προκαλέσει κράμπες.
 • Νυχτερινές κράμπες-Αδράνεια μυών: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μύες πολλές φορές είναι περισσότερο επιρρεπείς σε κράμπες, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
 • Τραυματισμός.
 • Πλατυποδία.
 • Ενδοκρινικά προβλήματα:  διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να σχετίζονται με μυϊκές κράμπες.
 • Νευρικές διαταραχές.
 • Πίεση νευρικών ριζών.
 • Παρατεταμένη λανθασμένη στάση σώματος.
 • Φάρμακα.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι οι μυϊκές κράμπες μπορούν να προκύψουν από τον συνδυασμό πολλών παραγόντων, και η ακριβής αιτία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις και μεταβολικά προβλήματα, μπορεί να επηρεάσουν τους μύες και να οδηγήσουν επίσης σε μυϊκές κράμπες. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συχνές ή ανεξήγητες μυϊκές κράμπες είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για αξιολόγηση και συμβουλές.

Μυϊκές κράμπες & διατροφή

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μυϊκών κραμπών, συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω:

 1. Πορτοκάλια, μπανάνες και αχλάδια – πλούσια σε κάλιο, για την καλή λειτουργία των μυών.
 2. Σπανάκι και αβοκάντο – πλούσια σε μαγνήσιο, που βοηθά στη χαλάρωση των μυών.
 3. Καρποί όπως, φουντούκια και αμύγδαλα – που περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο.
 4. Ψάρια όπως σολομό και τόνο – πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην ελάττωση των φλεγμονών και των μυϊκών πόνων.
 5. Είναι επίσης σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, να καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών είναι:

 • Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι χάνουν αρκετή μυϊκή μάζα, επομένως ο υπόλοιπος μυς μπορεί να καταπονηθεί πολύ πιο εύκολα.
 • Αφυδάτωση: Κατά βάση οι αθλητές κουράζονται και αφυδατώνονται πιο συχνά από τους υπόλοιπους ανθρώπους αναπτύσσοντας περισσότερο μυϊκές κράμπες.
 • Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια μιας προχωρημένης εγκυμοσύνης (6ο μήνα) αυξάνονται οι μυϊκές κράμπες.
 • Ιατρικά προβλήματα: Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για μυϊκές κράμπες εάν έχετε διαβήτη, νευρολογικές παθήσεις, διαταραχές ήπατος ή θυρεοειδή.

Τρόποι αντιμετώπισης μυϊκών κραμπών

Η αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κράμπας, τη σοβαρότητά της και τα αίτια που την προκάλεσαν.

Ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τις μυϊκές κράμπες περιλαμβάνουν:

 • Μάλαξη & Τέντωμα: προσπαθήστε να τεντώσετε απαλά τον επηρεασμένο μυ. Μάλαξη με απαλές, ελεγχόμενες κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του μυ.
 • Θερμότητα & Κρύο: τοποθετήστε ένα κρύο επίθεμα ή παγοκύστες για χαλάρωση του μυ για περίπου 15 λεπτά. Αν δεν υποχωρήσει το άλγος τοποθετήστε μια θερμοφόρα, ή ζεστή κομπρέσα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Τράβηγμα: Σε περίπτωση μυϊκής κράμπας, μπορεί να βοηθήσει να τραβήξετε απαλά το σημείο που έχει κράμπα προς εσάς (γάμπα, γόνατο, δάχτυλο).
 • Ενυδάτωση & Διατροφή: βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα επαρκές διατροφικό πλάνο με αρκετό νερό, και θρεπτικές ουσίες, όπως μαγνήσιο και κάλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη υδροδότησης και θρεπτικών συστατικών μπορεί να ευνοήσει την εκδήλωση μυϊκών κραμπών.
 • Αποφυγή του κρύου: Εάν γνωρίζετε ότι η χαμηλή θερμοκρασία σας επηρεάζει, προσπαθήστε να κρατάτε ζεστό το σώμα σας, ιδίως τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κράμπες.
 • Άσκηση: η τακτική άσκηση διατηρεί την ελαστικότητα και ευελιξία των μυών μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μυϊκών κραμπών.
 • Συμπληρώματα Διατροφής: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει συμπληρώματα μαγνησίου, καλίου ή άλλων θρεπτικών ουσιών, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τρόποι πρόληψης μυϊκών κραμπών

 1. Αποφυγή αφυδάτωσης: Σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά ώστε να μην υπάρξει ανισορροπία ή έλλειψη ηλεκτρολυτών, όπως μαγνήσιο και κάλιο.
 2. Συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες: Ορισμένες  κράμπες μυών μπορεί να προκαλούνται από έλλειψη ηλεκτρολυτών, όπως μαγνήσιο ή κάλιο.
 3. Συχνές διατάσεις: Καθημερινή διάταση των μυών βοηθάει στην αποφυγή μυϊκών κραμπών. Εστιάστε σε ασκήσεις διάτασης για τους μύες σας, όπως τράβηγμα των δακτύλων του ποδιού προς εσάς ή τέντωμα του ποδιού προς μια επιφάνεια.
 4. Προθέρμανση πριν από άσκηση: Πριν από μια έντονη προπόνηση ή δραστηριότητα, προθερμαίνατε τους μύες σας με μερικές ελαφριές ασκήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία και ευελιξία των μυών.
 5. Ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, να κάνετε τακτική και όχι υπερβολική άσκηση ώστε να μην καταπονείτε τους μύες σας. Συνεπώς η διατήρηση καλής διατροφής, ενυδάτωσης και αρκετής ξεκούρασης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Σε περιπτώσεις συχνών και σοβαρών κραμπών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για περαιτέρω καθοδήγηση, αξιολόγηση και θεραπεία.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν κείμενο έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Ο εξειδικευμένος πάροχος υγείας σας είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πλήρη και ορθή ενημέρωση, διάγνωση και πιθανή θεραπεία, σε οποιοδήποτε θέμα υγείας αντιμετωπίζετε και στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάθε περίπτωση.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...