Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες του καλοκαιριού.  Στη χώρα μας έχουμε την ευτυχία να διαθέτουμε ένα λαμπρό ήλιο και πάμπολλες καθαρές ακτές για να απολαύσουμε το μπάνιο μας. Σχεδόν οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, είτε σε κάποιο νησί για διακοπές, είτε σε πόλη, έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε σύντομα σε κάποια παραλία και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Τα οφέλη του μπάνιου στη θάλασσα για την υγεία

Το μπάνιο στη θάλασσα δεν αποτελεί μόνο μία καλοκαιρινή απόλαυση και απόδραση από την καθημερινότητα, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

Βελτίωση της άμυνας του οργανισμού

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την άμυνα του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

  • Βοηθά στην βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος με την άσκηση. Το κολύμπι αποτελεί εξαιρετική άσκηση για όλο το σώμα. Το περπάτημα επίσης στην άμμο, δεν είναι μόνο χαλαρωτικό αλλά, λόγω της σχετικής δυσκολίας, εξασκεί περισσότερους μυς από το κανονικό περπάτημα.
  • Η εισπνοή θαλασσινού αέρα καθαρίζει τους πνεύμονες και βοηθά στην καταπολέμηση αναπνευστικών παθήσεων.
  • Οι UV ακτινοβολίες του ήλιου ρυθμίζουν την σεροτονίνη, που είναι νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και σχετίζεται με την καλή διάθεση και υγεία.
  • Επίσης, το αλάτι της θάλασσας έχει μοναδικές αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αποτροπή εξωτερικών και την αντιμετώπιση εσωτερικών μολύνσεων.
  • Το φως του ήλιου είναι ο φυσικός τρόπος παραγωγής Βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλή υγεία των οστών και των δοντιών και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Απελευθέρωση του στρες και μείωση της κατάθλιψης

Το μπλε χρώμα της θάλασσας, καθώς και ο ήχος των κυμάτων βοηθούν αποδεδειγμένα στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Ο ήλιος και η θάλασσα βοηθούν στη χαλάρωση, την ψυχική ισορροπία και την απελευθέρωση θετικής ενέργειας.

Αναζωογόνηση της επιδερμίδας

Η άμμος και το θαλασσινό νερό έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της επιδερμίδας.

  • Η άμμος βοηθά στην απολέπιση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα.
  • Ο ζεστός ήλιος ανοίγει τους πόρους του δέρματος και μέσα εισέρχεται ευκολότερα το αλμυρό θαλασσινό νερό που βοηθά στην αποτοξίνωση του δέρματος.
  • Επίσης, το ιώδιο και το αλάτι του νερού καταπολεμούν τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν διάφορες παθήσεις στο δέρμα.

Καλύτερος ύπνος

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά το μπάνιο στη θάλασσα, κάνουμε καλύτερο ύπνο, πιθανόν λόγω της χαλάρωσης και της μείωσης του στρες που προκαλεί.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα

Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, όπως εκτέθηκε παραπάνω. Ταυτόχρονα όμως, εγκυμονεί και κινδύνους, κυρίως εξαιτίας υπερβολών και μη τήρησης βασικών κανόνων προστασίας και ασφάλειας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε όσο το δυνατό περισσότερο τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αποφύγετε τους πιθανούς κινδύνους:

Προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος, εγκαύματα και διάφορες δερματικές παθήσεις. Επομένως:

  • Χρησιμοποιούμε σωστά αντηλιακό, πριν και μετά τη θάλασσα.
  • Φοράμε ελαφρά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καθόμαστε σε σκιερό μέρος.
  • Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες, περίπου 11:00-15:00, οπότε είναι και πιο έντονες οι υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Προστασία από τους κινδύνους της θάλασσας

Η αίσθηση του νερού και το κολύμπι είναι πολύ ευχάριστα, αλλά για την ασφάλειά μας θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες:

  • Κολυμπάμε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα μας. Οι λειτουργίες της χώνεψης και το κολύμπι, αποτελούν έντονες δραστηριότητες και ο οργανισμός δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα να διατρέχουμε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νερό.
  • Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ, πίνουμε άφθονο νερό και καταναλώνουμε ελαφριά φαγητά στην παραλία, κατά προτίμηση φρούτα.
  • Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή και δεν ξεφεύγουμε από οριοθετημένες περιοχές. Πολλές φορές μπορούν να παρουσιαστούν θαλάσσια ρεύματα που θα μας παρασύρουν ακόμη πιο βαθιά και είναι πολύ δύσκολο να τους ξεφύγουμε. Επίσης, στα ανοιχτά κυκλοφορούν σκάφη, τα οποία δεν έχουν καλή οπτική επαφή προς εμάς και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
  • Κολυμπάμε σε σημεία που μπορούμε να κρατήσουμε οπτική επαφή με άλλους ανθρώπους, στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια.

Με λίγη προσοχή μπορούμε να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο και να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες για καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...