Η Μηνιγγίτιδα Β, ή διαφορετικά μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β,  μολονότι είναι σπάνια, είναι μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια. Προκαλείται από το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου (Neisseria Meningitidis) και προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στις μεμβράνες που περιβάλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ή μόλυνση του αίματος, γνωστή και ως σηψαιμία.

Μολονότι η πλειοψηφία των ασθενών με μηνιγγίτιδα Β αναρρώνουν πλήρως, περίπου 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμη αναπηρία, βλάβες στον εγκέφαλο, νευρολογικά προβλήματα, βλάβες στα νεφρά, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμός και πληγές στο δέρμα. Για περίπου 1 στους 10 νοσούντες είναι θανατηφόρα, παρά την προσπάθεια θεραπείας.

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της, μείωσαν αισθητά τις επισκέψεις στους παιδιάτρους, λόγω του φόβου των γονιών να επισκεφτούν τα ιατρεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραλειφθούν πολλά εμβόλια που θωρακίζουν την υγεία του πληθυσμού και να επανεμφανιστούν εντονότερα ασθένειες, μεταξύ των οποίων και της μηνιγγίτιδας Β.

Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο

Η μηνιγγίτιδα Β μας αφορά όλους και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου. Μεγαλύτερη όμως συχνότητα εμφάνισης της νόσου παρουσιάζουν τα βρέφη και τα παιδιά έως 4 ετών. Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, ηλικίες περίπου 16 έως 23 χρόνων, κυρίως λόγω των περισσότερων και στενότερων επαφών.

Πώς μεταδίδεται

Το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου ζει και αναπτύσσεται στη ρινική κοιλότητα και στον λαιμό. Μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια των αεροφόρων αγωγών και το σάλιο, μέσω κοινών καθημερινών συμπεριφορών, όπως:

  • Στενή επαφή με μολυσμένο άτομο
  • Βήχας και φτέρνισμα
  • Φιλί
  • Κοινή χρήση ποτηριών και σκευών φαγητού
  • Κοινή χρήση τσιγάρου και ειδών καπνίσματος

Δεν είναι απαραίτητο όσοι μεταφέρουν το βακτήριο να νοσήσουν, αλλά κάποιοι είναι απλά φορείς και δεν το γνωρίζουν. Επομένως η μετάδοση δεν γίνεται μόνο από κάποιον ασθενή, αλλά και από κάποιο φορέα του βακτηριδίου που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα Β.

Συμπτώματα

Αρχικά, τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β συγχέονται με αυτά της απλής γρίπης με αποτέλεσμα να μην δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Τα συμπτώματα όμως, αυτά εξελίσσονται ραγδαία και μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θάνατο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επομένως θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα συμπτώματα νόσησης περιλαμβάνουν:

  • Ισχυρός πονοκέφαλος
  • Απότομος υψηλός πυρετός
  • Δυσκαμψία αυχένα
  • Αιμορραγικό εξάνθημα

Επιπρόσθετα, συνοδά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και εμετός
  • Ευαισθησία στο φως
  • Σύγχυση
  • Πόνοι μυϊκοί, στα άκρα και τις αρθρώσεις
  • Ρίγη και κρύα άκρα
  • Εξάντληση
  • Γρήγορη αναπνοή

Όσοι παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τον πάροχο υγείας τους.

Πως προστατευόμαστε από τη Μηνιγγίτιδα Β

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από την μηνιγγίτιδα Β είναι η πρόληψη και το επιτυγχάνουμε με τον εμβολιασμό.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλείται από 5 διαφορετικές οροομάδες μηνιγγιτιδόκοκκων , A, B, C, W, X και Y. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί σε παιδική ηλικία με το εμβόλιο για τις οροομάδες ACWXY, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν εμβολιαστεί για την Β. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο για την οροομάδα Β είναι διαθέσιμο από το 2014 και μετά, ενώ εκείνο που αφορά τις υπόλοιπες υπήρχε ήδη παλαιότερα, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη και αναγκαιότητα του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β. Για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος από τη μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τα δύο διαθέσιμα εμβόλια.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα ή χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με την προστασία και τον εμβολιασμό, απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο πάροχο υγεία σας, ο οποίος είναι αποκλειστικός υπεύθυνος να σας καθοδηγήσει και να σας δώσει την απαραίτητη αγωγή εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...