Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο κοινό μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό μετά το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Το μαγνήσιο πρέπει να αναπληρώνεται συνεχώς μέσω τροφών και πρόσληψης νερού γιατί δεν συντίθεται. Η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να εκδηλωθεί ως ανεπάρκεια μαγνησίου με συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, κράμπες, κόπωση, νευρολογικές και καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, μειωμένη δύναμη. Περίπου το 40% του συνολικού μαγνησίου του σώματος είναι ενδοκυτταρικό και το 60% στα οστά και τα δόντια.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι αρχές στη Φινλανδία ανησυχούσαν για τον αρνητικό αντίκτυπο της γεωχημικής ανεπάρκειας μαγνησίου στην ανατολική περιοχή της Φινλανδίας και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία της καρδιάς. Έτσι, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για την αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κυρίως μέσω συμπληρωμάτων. Αυτό συνέβαλε στην προοδευτική πτώση του ποσοστού θνησιμότητας λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Οφέλη του Μαγνησίου για την υγεία

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι σημαντική καθώς βοηθά τον οργανισμό:

 • Να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπη για την παραγωγή ενέργειας
 • Να διοχετεύει νευρικές ώσεις, μυϊκή σύσπαση και φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
 • Να ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλίου και βιταμίνης D

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία παρέχει επιστημονικές συμβουλές για να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν σαφή οφέλη για την υγεία από τη πρόσληψη μαγνησίου ως προς:

 • την ισορροπία ηλεκτρολυτών
 • τον φυσιολογικό μεταβολισμό που παράγει ενέργεια
 • την φυσιολογική μυϊκή λειτουργία συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός
 • την φυσιολογική λειτουργία των νεύρων
 • την φυσιολογική κυτταρική διαίρεση
 • τη διατήρηση του φυσιολογικού οστού
 • τη διατήρηση υγειών δοντιών
 • την φυσιολογική πρωτεϊνοσύνθεση

Οι επιστήμονες μελετούν το μαγνήσιο για να καταλάβουν πώς επηρεάζει πραγματικά την υγεία και σε τι ποσοστό. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τα οποία προέκυψαν από διάφορες μελέτες και έρευνες:

Υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν την πίεση στο αίμα, αλλά μόνο σε μικρή ποσότητα. Κάποιες μελέτες δείχνουν πως άτομα που έχουν περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αλλά σε πολλές από αυτές τις μελέτες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο το αποτέλεσμα σχετιζόταν με το μαγνήσιο ή σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Διαβήτης Τύπου 2

Τα άτομα με υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου στη διατροφή τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα να διασπάσει τα σάκχαρα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κίνδυνου αντίστασης στην ινσουλίνη (μια κατάσταση που οδηγεί σε διαβήτη). Μάλιστα οι επιστήμονες μελετούν εάν τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ήδη διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν τη νόσο τους. Φυσικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα εάν το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη.

Οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για υγιή οστά. Άτομα με υψηλότερες προσλήψεις μαγνησίου έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα, που είναι σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων των οστών και την οστεοπόρωση. Λήψη περισσότερου μαγνησίου από τα τρόφιμα ή τη διατροφή με συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει τις ηλικιωμένες γυναίκες να βελτιώσουν την οστική τους πυκνότητα.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας

Οι άνθρωποι που έχουν πονοκεφάλους ημικρανίας μερικές φορές έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα τους και σε άλλους ιστούς. Μικρός αριθμός μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να μειώνουν σε μέτριο βαθμό τη συχνότητα των ημικρανιών. Ωστόσο, οι άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν μαγνήσιο για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να το κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη του ιατρού τους.

Τροφές που περιέχουν Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και προστίθεται σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ο άνθρωπος μπορεί να λάβει επαρκή ποσότητα μαγνησίου τρώγοντας μια ποικιλία τροφών στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

 • Όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι)
 • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα
 • Γάλα, γιαούρτι και κάποια άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Συμπληρώματα διατροφής μαγνησίου

Το μαγνήσιο διατίθεται σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα και άλλα διαιτητικά συμπληρώματα. Μορφές μαγνησίου σε συμπληρώματα διατροφής που είναι ευκόλως απορροφήσιμα από τον οργανισμό είναι το ασπαρτικό μαγνήσιο, το κιτρικό μαγνήσιο, το γαλακτικό μαγνήσιο και το χλωριούχο μαγνήσιο. Ακόμα περιλαμβάνεται σε ορισμένα καθαρτικά και ορισμένα προϊόντα για θεραπεία από την καούρα και την δυσπεψία.

Η πολύπλευρη ανάλυση της σημασίας του μαγνησίου για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας του ανθρώπου, ξεκινώντας από τον συντονιστικό ρόλο που παίζει σε κυτταρικό επίπεδο, δείχνει την μεγάλη σημασία της διάδοσης διατροφικών στρατηγικών που συμβάλλουν στην συνιστώμενη επαρκή καθημερινή πρόσληψη του.

Επιπλέον, είναι θεμελιώδες να υπάρχουν αξιόπιστες και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι είτε για να εντοπιστεί έγκαιρα η ανεπάρκεια μαγνησίου σε διάφορες περιοχές του σώματος είτε για την ακριβή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Οι επιπτώσεις της ανεπάρκειας του μαγνησίου στον οργανισμό, αν και πολύ γνωστοί μεταξύ των εργαστηρίων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι ούτε τονίζονται στους κλινικούς γιατρούς. Πράγματι, το μαγνήσιο πρέπει να θεωρείται ως πραγματικός μεταβολίτης ενός απλού ηλεκτρολύτη με αποτέλεσμα η ανεπάρκειά της πρόσληψης του να έχει μεγάλη επίδραση σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Δεδομένα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι στο 60% περίπου των ενηλίκων, η πρόσληψη μαγνησίου από την διατροφή είναι ανεπαρκής και ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια ευρέως διάχυτη κατάσταση στον δυτικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη αλλά και τον ρόλο του μαγνησίου, ενθαρρύνοντας μια πιο επαρκή διατροφική πρόσληψη.

Αυτό το ενημερωτικό άρθρο παρέχει πληροφορίες που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με υπευθύνους υγειονομικής περίθαλψης (γιατρό, νοσηλευτή, διαιτολόγο, φαρμακοποιό, κ.λπ.) σχετικά με τις απορίες σας αναφορικά με την λειτουργία του μαγνησίου αλλά κι πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και τι μπορεί είναι το καλύτερο για την υγεία σας.

Κωνσταντίνος Γκέκας

Ο Κωνσταντίνος Γκέκας είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νοσηλείας κατ' οίκον. Εξαιτίας της βαθιάς αγάπης του για το αντικείμενο και της διάθεσης για ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίδρυσε την εταιρεία "Νοσηλεία Τώρα".

Όλα τα άρθρα

Πείτε μας τη γνώμη σας...