Υπάρχει ένας τύπος κύστης που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, στη μεσογλουτιαία περιοχή. Αυτή ονομάζεται κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο. Ο όρος απόστημα χρησιμοποιείται όταν η κύστη έχει μολυνθεί, αφού δημιουργείται ένα απόστημα, το οποίο προκαλεί πόνο, οίδημα, ερυθρότητα, μπορεί να βγάζει πύον, αίμα και έχει άσχημη οσμή.
Η κύστη μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Είναι μια χρόνια φλεγμονή και μοιάζει με ένα μεγάλο σπυράκι στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης (ουρά).
Τι προκαλεί την κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες:
- ένα τριχοθυλάκιο που ερεθίζεται από καταστάσεις όπως, η άσκηση, τα στενά ρούχα και η έντονη εφίδρωση
- έντονη τριχοφυΐα ή μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα και προκαλεί ερεθισμό
- αλλαγή ορμονών
- καθιστικά επαγγέλματα (υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί, δάσκαλοι)
- τραυματισμός «ουράς» σπονδυλικής στήλης
- ιππασία, ποδηλασία
- προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων προβλημάτων, όπως ακμή, θυλακίτιδα και σμηγματογόνες κύστεις
- πυώδης ιδρωταδενίτιδα (φλεγμονές στον πρωκτό και σε άλλες περιοχές που είναι πλούσιες σε ιδρωτοποιούς αδένες)
- τραύμα σε αυτή την περιοχή του σώματος
Είναι κληρονομική;
Σπανιότερα βέβαια αλλά συμβαίνει να έχει δημιουργηθεί μια κύστη κατά την εμβρυική ζωή ή να παρατηρηθεί επανάληψη της πάθησης λόγω του οικογενειακού ιστορικού .
Είναι μεταδοτική;
Μια κύστη είναι μια μη μεταδοτική κατάσταση του δέρματος και δε μπορεί να μεταδοθεί.
Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 – 30 ετών. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσους παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα, παχυσαρκία και φοράνε στενά ρούχα. Αποτελεί μία πάθηση που προκαλείται σπανιότερα σε παιδιά, με συχνότητα 2-3 παιδιά ανά 1000.
Η κύστη στον κόκκυγα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα περιεδρικά συρίγγια. Χαρακτηριστικό της κύστης κόκκυγος όμως είναι ότι περιέχει τρίχες. Γενικότερα η αφθονία τριχών στη περιοχή των γλουτών αυξάνει το κίνδυνο να δημιουργηθεί η κύστη.
Συμπτώματα της κύστης κόκκυγος
Πολλές φορές η κύστη κόκκυγος δεν προκαλεί συμπτώματα και ο ασθενής δεν την καταλαβαίνει ή είναι ασυμπτωματικός. Τα συμπτώματα της κύστης είναι πολυάριθμα και εξαρτώνται από τη χρόνια φλεγμονή και τη φάση στην οποία βρίσκεται. Οι φάσεις είναι δύο:
- η χρόνια φάση, όπου υπάρχει ένα μικρό πρήξιμο στην περιοχή με ελάχιστο πόνο
- η οξεία φάση, με έντονο πόνο, στην οποία δημιουργείται μια πολύ οδυνηρή φλεγμονώδης μάζα, με αποτέλεσμα ερυθρότητα, πρήξιμο, πυρετό και εκροή πύου.
Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Οίδημα στο τέλος της σπονδυλικής στήλης («ουρά»)
- Καυτή μάζα-απόστημα
- Ερυθρότητα
- Εκροή πύου
- Πόνος και δυσφορία στη μέση
- Πυρετός
- Κόπωση
- Ναυτία
Διάγνωση
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος γίνεται εύκολα μόνο με μια κλινική εξέταση γιατρού χωρίς να είναι απαραίτητη καμία άλλη αιματολογική ή ακτινολογική εξέταση. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις με σημαντική ενόχληση αλλά να μην διαφαίνεται κάτι οπτικά ή με τη ψηλάφηση. Συνεπώς τότε ο γιατρός πραγματοποιεί υπέρηχο ή σιγμοειδοσκόπηση με ενδοσκόπιο ή εξέταση υπό αναισθησία. Κρίνεται πολύ σημαντικό κατά τη διαφορική διάγνωση να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να μιμούνται την κύστη κόκκυγος, όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (νόσος Verneuil), το περιεδρικό συρίγγιο ή η νόσος του Crohn.
Θεραπεία κύστης κόκκυγος
Αν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και η κύστη δεν έχει μολυνθεί συνιστάται τακτική παρακολούθηση και διαρκής καθαριότητα της περιοχής.
Παρακάτω αναφέρονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης:
Θεραπεία με νυστέρι:
Η αρχική θεραπεία για μια μολυσμένη κύστη είναι συνήθως μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του γιατρού. Αφού μουδιάσει την περιοχή με ένεση, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή για να αποστραγγίσει την κύστη. Εάν η κύστη επανεμφανιστεί, κάτι που συμβαίνει συχνά, μπορεί να χρειαστεί μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί ολικά την κύστη.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός έχει τις παρακάτω επιλογές:
- Να αφήσει την πληγή ανοιχτή:
Σε αυτήν την επιλογή, το χειρουργικό τραύμα μένει ανοιχτό και τοποθετείται επίδεσμος για να του επιτρέψει να επουλωθεί από μέσα προς τα έξω. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης, όμως συνήθως υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος επαναλαμβανόμενης λοίμωξης. - Να κλείσει την πληγή με ράμματα:
Ενώ ο χρόνος επούλωσης είναι μικρότερος με αυτήν την επιλογή, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποτροπής. Μερικοί χειρουργοί κάνουν την τομή στην πλευρά της σχισμής των γλουτών, όπου η επούλωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Η φροντίδα των πληγών είναι εξαιρετικά σημαντική μετά τη χειρουργική επέμβαση. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των επιδέσμων, τι να περιμένει κάποιος από μια κανονική διαδικασία επούλωσης και πότε χρειάζεται εκ νέου ο γιατρός. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξυριστεί το χειρουργικό σημείο για να αποτραπεί η είσοδος τριχών στην πληγή. - Να αφήσει την πληγή ημί-κλειστη, το οποίο αποτελεί μια μέση λύση.
Από τις πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, φαίνεται ότι η τρέχουσα παγκόσμια τάση στρέφεται σε μια άλλη μέθοδο, τη συριγγεκτομή, η οποία είναι μια αναίμακτη, απλή, γρήγορη (3-5 λεπτά) μέθοδος, βολική για τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει άμεσα στο σπίτι ή την εργασία του, με γρήγορη ανάρρωση, χωρίς ράμματα και με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Θεραπεία με ενέσεις:
οι ενέσεις (φαινόλη, μια όξινη χημική ένωση) μπορούν να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν ήπιες και μέτριες κύστες.
Θεραπεία με αντιβιοτικά:
τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος. Δυστυχώς όμως έχει παρατηρηθεί πως τα αντιβιοτικά είναι μια πρόσκαιρη λύση.
Θεραπεία με λέιζερ:
η θεραπεία με λέιζερ αφαιρεί τις τρίχες, οι οποίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει περισσότερες κύστες καθώς και τα υπολείμματα και τις βρωμιές.
Θεραπεία με laser EPSIT:
Ανώδυνη, χωρίς τραύμα, επιτόπια συνεδρία με διάρκεια 15-20 λεπτά και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά του ασθενούς
Θεραπεία με laser Silac:
Επίσης είναι μία αναίμακτη διαδικασία με διάρκεια 30 λεπτά χωρίς επώδυνες αλλαγές και χρήση επιθεμάτων μετά από το χειρουργείο, ενώ ο ασθενής δεν εκτίθεται σε κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία).
Θεραπεία με laser CO2:
Διατομή με τη χρήση φωτοθερμικής μεθόδου καθαρισμού όπου δεν έχει αναφερθεί μετεγχειρητικό οίδημα και μπορεί να παρατηρηθεί ελάχιστη αιμορραγία. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για αναγέννηση και δομή του ιστού.
Πρόληψη
Για τη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας κύστης κόκκυγα, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές.
- Η διατήρηση καλής υγιεινής (καθαριότητα-ξύρισμα) γύρω από την περιοχή είναι ύψιστης σημασίας
- αποφυγή πολύωρης καθιστικής εργασίας και ζωής
- άθληση
- σωστή διατροφή και απώλεια περιττών κιλών
- μείωση καπνίσματος
Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Αποκλειστικός υπεύθυνος για οποιαδήποτε απορία, διάγνωση, αγωγή, θεραπεία είναι ο εξειδικευμένος πάροχος υγείας σας, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάθε περίπτωση.