Η λειτουργική δυσπεψία αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει ανακάτεμα στο στομάχι, άλγος ή δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς και πρώιμο κορεσμό κατά την κατανάλωση τροφής. Αυτή η κατάσταση συνήθως επαναλαμβάνεται και διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Παρόλο που μπορεί να συνδέεται με κάποια υποκείμενη νόσο, δεν υπάρχουν ανατομικές διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα που να εξηγούν τα συμπτώματα.
Αιτίες
Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αν και η αιτιολογία της δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, υπάρχουν πιθανοί λόγοι που συνδέονται με το πρόβλημα:
- Διαταραχή της κινητικότητας του στομάχου οδηγώντας σε καθυστέρηση στην κένωση του στομάχου.
- Διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου προκαλώντας δυσκολία στη μεταφορά της τροφής προς το στομάχι.
- Διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου συμβάλλοντας σε έντονες καθυστερήσεις στις κενώσεις του ατόμου.
- Αυξημένη ευαισθησία στομάχου, συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή έντονου πόνου κατά τη λήψη τροφής.
- Ψυχολογικές διαταραχές: Άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν την πέψη.
- Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης.
- Φλεγμονή στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, υπερβολική έκκριση οξέος: Αυτά οδηγούν σε δυσκολίες στην πέψη.
- Παρενέργειες φαρμάκων
- Διατροφικές συνήθειες: Γρήγορη κατανάλωση, αλκοόλ, πικάντικα φαγητά, υπερβολική καφεΐνη και κάπνισμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πέψη.
- Νόσος του θυρεοειδούς,
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Καρκίνος
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και συχνότητα από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια και να φεύγουν μόνα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται παρακάτω:
- Πόνος ή δυσφορία στο άνω μέρος της κοιλιάς, συχνά κάτω από το στέρνο.
- Καούρα, ένα αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο.
- Ναυτία.
- Ρέψιμο.
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αλλαγές στο μοτίβο των κινήσεων του εντέρου λόγω δυσπεψίας.
- Φούσκωμα, μια αίσθηση πληρότητας ή διάτασης στο στομάχι.
- Προώθηση τροφής, η αίσθηση ότι η τροφή δεν έχει χωνευτεί πλήρως.
Η διάγνωση της δυσπεψίας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλων ιατρικών προβλημάτων. Εάν παρατηρηθεί έντονη δυσπεψία, είναι σημαντικό το άτομο να συμβουλευθεί τον θεράποντα ιατρό του.
Ορισμένες φορές η δυσπεψία δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προέκταση μιας υποβόσκουσας κατάστασης. Πιθανές ασθένειες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι οι εξής:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η ΓΟΠ είναι μια πάθηση κατά την οποία το οξύ του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα, βήχα και άλλα συμπτώματα.
- Πεπτικό έλκος: Το πεπτικό έλκος είναι μια πληγή στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, εξαιτίας κάποιων βακτηρίων, φαρμάκων ή άλλων αιτιών.
- Χρόνια παγκρεατίτιδα: Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος, η οποία οδηγεί σε πόνο στην κοιλιά, σε δυσπεψία και σε άλλα συμπτώματα.
- Καρκίνος του στομάχου
- Καρδιακές παθήσεις
- Διαταραχές του εντέρου: Κάποιες διαταραχές του εντέρου, όπως η ευαισθητοποιημένη κοιλιά ή άλλα προβλήματα εντέρου, μπορούν να εκδηλώσουν δυσπεψία.
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης δυσπεψίας
Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσπεψίας που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του πεπτικού συστήματος:
- Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Η αντικατάστασή της με κατανάλωση μικρότερων γευμάτων πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων δυσπεψίας.
- Αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσπεψία: Οι κατηγορίες τροφών που προκαλούν δυσπεψία περιλαμβάνουν λιπαρά, πικάντικα φαγητά και βαριά γεύματα.
- Μείωση αλκοόλ και καπνίσματος: Το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν δυσπεψία.
- Διαχείριση στρες: Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η βαθιά αναπνοή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
- Ενυδάτωση-άφθονο νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη. Η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων μέχρι και υποχώρηση της δυσπεψίας.
- Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής: Έρευνες επισημαίνουν πως ορισμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν κείμενο έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Ο εξειδικευμένος πάροχος υγείας σας είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση, διάγνωση και πιθανή θεραπεία σε οποιοδήποτε θέμα υγείας αντιμετωπίζετε και στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάθε περίπτωση.