Από το 1988 γιορτάζουμε τη παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους διεθνώς. Το κάπνισμα αποτελεί τη συχνότερη αιτία σημαντικών νόσων όπως πολλά είδη καρκίνου, χρόνιες πνευμονοπάθειες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα αορτής, μείωση γονιμότητας, οστεοπόρωση, τύφλωση, και πλήξη της μνήμης.
Το κάπνισμα επιπλέον ευθύνεται για:
• το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
• το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
• το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
• το 82 % των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
• το 75 – 85 % των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα
• τo 50 – 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου
• το 30 – 50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών
• το 20 – 25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου
Η νικοτίνη η οποία λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το κάπνισμα απορροφάται εντός ολίγον δευτερολέπτων και φτάνει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης, την χαλάρωση και την μείωση του άγχους. Αυτές είναι και οι κύριες αιτίες που προκαλούν τον εθισμό σε αυτή την τοξική ουσία.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων με ποσοστό καπνιστών 37,6%. Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση του ποσοστού, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνίσματος παρατηρείται στους άντρες και στις γυναίκες στην ηλικία 25 – 44 ετών με τους άντρες να υπερτερούν κατά 30% περίπου.
Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό και οφείλεται στον καπνό που εκπνέεται από τον καπνιστή. Στις παράπλευρες απώλειες συγκαταλέγονται τουλάχιστον 1 στα 2 παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, προκαλώντας μόνιμες βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών τους αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια της ζωής στους.
Πρέπει να αναφερθεί ότι οι εγκυμονούσες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο της μη ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγιών, αποκόλληση πλακούντα και πρόωρης ρήξης θυλακίου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα νεογνά που έχουν υποστεί παθητικό κάπνισμα γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος και στη μετέπειτα ανάπτυξή τους μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως διαταραχή προσοχής και υπερκινητικότητα.
Για τη βελτίωση της υγείας μας ενδείκνυται η διακοπή του καπνίσματος. Αυτό θα το επιτύχουμε με συνεχόμενη προσπάθεια, άσκηση, σωστή διατροφή και ενυδατώνοντας το σώμα μας καταναλώνοντας αρκετές ποσότητες υγρών.